Hyppää sisältöön

Uutta sellutehdasta yritetään neuvotella Kajaaniin Kuopion sijaan – video

Kahden kainuulaiskansanedustajan mukaan Kuopioon suunniteltu uusi sellutehdas olisi mahdollista saada Kajaaniin. Maakunnasta löytyy esimerkiksi valmis tehdasympäristö.

Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Kansanedustajat Eero Suutari (kok.) ja Raimo Piirainen (sd.) aikovat tehdä töitä sen eteen, että Kuopioon suunniteltu sellutehdas tulisikin Kainuuseen. Molemmat uskovat, että tämä olisi mahdollista.

– Uskon, että meillä olisi hyvä mahdollisuus neuvotella Kuopion tehdas tänne vieläkin, ja sitä yritetään. Meillä on valmis tehdasympäristö, logistiikat, edullinen sähkö ja raaka-aineympäristö tästä Lappiin ja Kuopioon myös, Suutari sanoo.

– Ei siitä helppoa tule, mutta jos tässä välillä ei löydy helppoa paikkakuntaa, niin meillä sellainen on.

Piiraisen mukaan Kainuussa on myös metsäalan osaamista, ja kansanedustajatkin voivat omalta osaltaan viedä asiaa eteenpäin.

– Ennen kaikkea se vaatisi tukirahoitusta, mutta voimme olla vauhdittamassa asiaa, Piirainen sanoo.

Selluteollisuudelta odotetaan paljon

Piiraisen mukaan biotuotteilta odotetaan muutenkin paljon.

Uskon, että meillä olisi hyvä mahdollisuus neuvotella Kuopion tehdas tänne vieläkin, ja sitä yritetään.

Eero Suutari

– Sellun hinta on hyvä. Sellua tarvitaan eukalyptuspuiden lisäksi, ja sivutuotteena sieltä tulee lääke- ja mausteteollisuuteen ja vaikka mihin muuallekin lisätuotteita. Siihen biotuoteteollisuus tähyää, ja näitähän hankkeita on pulpahdellut paljon esille.

– Toivottavasti myös me olisimme Kainuussa vahvasti mukana tässä, että saataisiin teollisuutta tänne ja sitä kautta työtä ja elinvoimaa alueelle, Piirainen sanoo.

– Sellutehtaat on yksi tulevaisuuden ala vaikka muutama vuosi sitten sitä pidettiin auringonlaskun alana. Mutta sen tuotteet ovat monipuolistuneet, ja nykyään niitä on muovista öljyyn, polttoaineisiin ja muihinkin kuituihin, mitä puusta saa, komppaa Suutari.

Eero Suutari ja Raimo Piirainen Yle Kainuun toimituksessa.
Kansanedustajat Eero Suutari (kok.) ja Raimo Piirainen (sd.) vierailivat viimeistä kertaa tällä vaalikaudella Yle Kainuun toimituksessa. Kansanedustajia haastatteli Katja Oittinen. Video: Eeva Pentikäinen / Yle

Eero Suutarin mukaan Kainuussa ei ole järkeä haaveilla uudesta tehtaasta, jos sellutehdas rakennetaan Kuopioon. Raimo Piirainen sanoo, että jos tehdas tulisi Kainuuseen, raaka-ainepotentiaali jakautuisi tasaisemmin, sillä Äänekoski ja Kuopio ovat niin lähekkäin. Äänekosken sellutehtaan yhteyteen suunnitellaan uutta biotuotetehdasta (siirryt toiseen palveluun).

– Kainuun metsät kasvavat yli kuusi miljoonaa kuutiota vuodessa, ja se toisi paljon kantorahoja, jos niiden arvo saataisiin kohdalleen, Suutari sanoo.

.
.