Hyppää sisältöön

Pirkanmaan suurimmat yritykset: Kaupan jätti nappasi ykköspaikan kansainväliseltä yhtiöltä

Pirkanmaan viiden eniten työllistävän yrityksen joukossa ei enää ole it-alan yrityksiä eikä konserneja. Palvelualat ovat melkein saavuttaneet teollisuusalat työpaikkojen määrissä.

Kuva: Yle

Pirkanmaan eniten työllistävien yritysten listan kärki on vaihtunut. Kärjessä ei enää ole kansainvälinen konserni, vaan kaksi kaupan alan ryhmittymää.

Listan ykkösenä on Kesko ja kakkosena Pirkanmaan Osuuskauppa. Aiemmin ykköspaikkaa pitänyt Metso Tampere on pudonnut viidenneksi.

– Nämä kaksi kaupan suurta toimijaa ovat kasvaneet maltillisesti vuosien aikana, eivät mitenkään merkittävästi, mutta tasaisesti, sanoo Tampereen kauppakamarin apulaisjohtaja Markus Sjölund.

– Heidän edeltään on lähtenyt yrityksiä pois. Suuret teollisuusyritykset ovat pienentyneet ja osa on hävinnyt kokonaan, Sjölund sanoo.

Lista on tehty vuoden 2014 toisen vuosineljänneksen alun tietojen perusteella.

Tampereen kauppakamari on selvittänyt Pirkanmaan suurimpia yrityksiä vuodenvaihteesta 2005–2006. Viimeksi listaus tehtiin kolme vuotta sitten.

Pirkanmaan Keskon aluejohtaja Jari Alanen näkee kaupan alan kärkipaikoissa paljon hyvää.

– Kaikki työpaikat ovat arvokkaita. Kauppahan on Suomen suurin alle 30-vuotiaiden työllistäjä, Alanen sanoo.

– Totta kai pirkanmaalaisesta näkökulmasta esimerkiksi teollisuuden työpaikat ovat äärettömän tärkeitä. Meidän pitää tehdä yhdessä kaikkemme, että teollisuuden toimintaedellytykset säilyvät, Alanen jatkaa.

It-firmoja ei viiden kärjessä

Maanantaina julkaistulla listalla kolmannen sijan jakavat julkaisu- ja jakelualan yritysrypäs Alma Media sekä kuljetus-, varastointi- ja verkkopalvelujen tarjoaja Itella Posti.

Viiden suurimman joukossa ei ole enää informaatio-, viestintä- ja teknologia-alan yrityksiä eikä konserneja. Nokia Solutions & Networks putosi neljänneltä sijalta seitsemänneksi.

Pirkanmaalla oli viime vuoden toisen neljänneksen alussa 24 suurta yritystä tai konsernia, joiden henkilöstömäärä oli tuolloin maakunnassa yli 500.

Työntekijämääriltään suurimmista yrityksistä, konserneista ja ryhmittymistä kaksitoista edustaa teollisuusaloja, yhdeksän palvelualoja ja kolme kaupan aloja. Palvelualat ovat miltei saavuttaneet teollisuusalat työpaikkojen määrissä.

Suurten yritysten tai konsernien palveluksessa työskentelevien määrä on vähentynyt kolmessa vuodessa. Suuryritysten työpaikoista 40 prosenttia on teollisuusalojen, 37 prosenttia palvelualojen ja 23 prosenttia kaupan alan suurissa yrityksissä tai konserneissa.

.
.