Viron parlamentti on yhä miesten käsissä – alle neljännes kansanedustajista naisia

Viron puolueet asettavat naisehdokkaita yhtä vähän kuin 15 vuotta sitten.

Ulkomaat

Naisten osuus Viron parlamentissa eli riigikogussa ei näissäkään vaaleissa noussut edes 25 prosenttiin. Suomen eduskunnassa naisia on tällä hetkellä 42 prosenttia.

Riigikoguun valittiin 24 naista ja 77 miestä. Edellisessä riigikogussa naisia oli neljä vähemmän.

Selvästi tasa-arvoisin tulos oli toisessa uusista parlamenttipuolueista, vapaapuolueessa EVA:ssa. Sen kahdeksasta kansanedustajasta kolme on naisia. Toisen uuden tulokkaan, konservatiivisen kansanpuolueen EKRE:n, kaikki seitsemän kansanedustajaa ovat miehiä.

Reformipuolueessa jakauma on seitsemän naista ja 23 miestä, keskustapuolueessa neljä naista ja 23 miestä, sosiaalidemokraattisessa puolueessa kolme naista ja 12 miestä ja Isänmaan ja Res Publican liitossa kaksi naista ja 12 miestä.

Tasa-arvovaltuutettu Mari-Liis Sepper sanoi vaalien alla, että tutkimusten perusteella virolaiset toivoisivat kansanedustajien miesvaltaiseen joukkoon lisää naisia, eikä useimmilla puolueillakaan olen ainakaan puheen tasolla mitään sitä vastaan.

Puolueiden asettamien naisehdokkaiden osuus on kuitenkin pysynyt 15 vuoden ajan jokseenkin samana. Tälläkin kertaa naisehdokkaiden osuus oli vain 27 prosenttia. Vaalikynnyksen ylittäneistä puolueista suurin osuus oli sosiaalidemokraateilla, 37 prosenttia.

Vironvenäläinen Yana Toom teki ennätyksen

Uusien naiskansanedustajien ylivoimainen vaaliveturi oli keskustapuolueen Yana Toom yli 11 500 äänellä. Se on kaikkien aikojen suurin yksittäisen ehdokkaan äänisaalis Itä-Virunmaalla – sukupuolesta riippumatta. Koko maassa hänen edellään olivat vain Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar keskustapuolueesta ja pääministeri Taavi Rõivas reformipuolueesta.

Toom on vironvenäläinen toimittaja, entinen kansanedustaja ja nykyinen europarlamentaarikko sekä Tallinnan entinen apulaiskaupunginjohtaja. Tallinnassa syntynyt Toom oli alkujaan Venäjän kansalainen.

Hänen vironvirolaisia kohahduttaneista kannanotoistaan kuuluisin on toissa vuodelta. Hänen kerrottiin sanoneen venäläisen Baltija-lehden haastattelussa, että virolaiset ovat kuoleva kansa ja viro kuoleva kieli.

Toomin mukaan häntä tulkittiin väärin ja lauseet irrotettiin asiayhteydestään. Hän sanoi tarkoittaneensa, että Viron tulevaisuuden takaamiseksi tarvitaan muun muassa järkevää sosiaalipolitiikkaa. Alkuperäinen sitaatti jäi kuitenkin elämään vahvempana kuin selitys.