Kotitalouksien käytössä yhä vähemmän rahaa – syynä työttömyyden kasvu

Kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot laskivat kolmatta vuotta peräkkäin, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Kotimaa
Stockmannin Herkku Oulussa 13. helmikuuta.
Timo Heikkala / Lehtikuva

Kasvavat työttömyysluvut ovat alkaneet näkyä yhä selvemmin kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen määrässä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot pienenivät viime vuonna runsaan prosentin.

Kotitalouksien tulot supistuivat jo kolmatta vuotta peräkkäin. Vuonna 2012 ja 2013 käytettävissä oleva tulo pieneni 0,3 prosenttia vuodessa. Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvoivat viimeksi vuonna 2011, jolloin kasvua oli hieman yli prosentti.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Olli Savelan mukaan tulojen laskun takana on työttömyyden lisääntyminen.

– Työttömyyden kasvu oli varmaan suurin tekijä tulojen laskussa, kun tarkastellaan kotitalouksia keskimäärin, Savela sanoo.

Savelan mukaan sosiaalietuudet muodostavat aikaisempaa suuremman osuuden kotitalouksien tuloista. Työttömien lisäksi myös eläkeläisiä on aiempaa enemmän.

Savela huomauttaa, että kotitalouksien tulot laskivat vielä enemmän 1990-luvun laman aikana.

Kotitalouksien velkaantuminen ennätystasolla

Kotitalouksien velkaantumisaste nousi viime vuonna ennätyskorkealle. Velkaantumisaste oli viime vuonna 122 prosenttia.

Velkaantumisasteella tarkoitetaan kotitalouksien lainakannan suhdetta yhden vuoden nettotuloihin. Velkaantumisaste on noussut melko tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan.

Savela ei pidä velkaantumisasteen kasvua erityisen huolestuttavana ilmiönä. Hänen mukaansa monessa muussa maassa kotitalouksien velkaantumisaste on vielä korkeampi.

– Asuntojen hintakehitys näkyy velkaantumisasteessa. Siihen vaikuttaa myös se, että kotitalouksien tulot eivät ole kasvaneet, Savela selittää.