Kioskin halausvideoilla jo satoja tuhansia katsojia

Mitä tapahtuu kun muslimi pyytää silmät sidottuna kadulla tuntemattomia ihmisiä halaamaan? Entä kun suomalaismies pyytää samaa maahanmuuttajilta? Tuntemattomien ihmisten luottamuksenosoitukset ovat koskettaneet monia.

internet
Kuvankaappaus Kioskin halausvideosta.
Kioski
Kuvankaappaus Kioskin keskustelusta.
Kioski-ohjelmassa keskusteltiin arjen rasismista ja muslimeihin kohdistuvista ennakkoluuloista. Keskustelemassa Punaisen ristin vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Maria Pikkarainen, Suomen pakolaisavun Kurvi-projektin ohjaaja Kadar Gelle ja NPP-projektipäällikkö Maryan Askar.

Voiko halauksilla osoittaa luottamusta ja hälventää ennakkoluuloja? Suomalaisesta halaustempauksesta kertovat videot ovat levinneet kovaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Facebookissa videot ovat tavoittaneet lähes 800 000 ihmistä. Tavoittavuus tarkoittaa sisällön näkymistä Facebook-virrassa.

Katselukertoja pelkästään Facebookissa on näille kahdelle videolle kertynyt yhteensä yli 330 000. Lisäksi videoita on katsottu Kioskin verkkosivulla tempauksesta kertovassa jutussa, jota on klikattu kolmessa päivässä lähes 200 000 kertaa.

Ylen Kioski -ohjelman Petski vaikuttui kansainväliseksi netti-ilmiöksi nousseesta sosiaalisesta kokeesta, jossa muslimimies kamppailee ennakkoluuloja vastaan halaamalla kadulla tuntemattomia ihmisiä silmät sidottuna. Kioski kokeili vastaavaa ideaa toisin päin: Kuinka moni maahanmuuttaja tai muslimi tulee halaamaan valkoihoista suomalaista miestä, joka sanoo luottavansa juuri sinuun? Monet tulivat.

Samoin muslimit Maryan Askar ja Sadek Elwan halusivat taistella ennakkoluuloja ja rasismia vastaan, ja omalta osaltaan osoittaa luottamusta suomalaisiin. Hekin asettuivat silmät sidottuina Helsingin keskustan asematunneliin ja pyysivät halauksia.

– Haluan levittää hyvää muslimeista ja kertoa, että maailma olisi parempi paikka, jos me kaikki halattaisi joka päivä, sanoo Maryan.