Älylaitteiden video-ominaisuuksista haetaan apua tulkkaustilanteisiin

Joensuun tulkkikeskuksella pilotoidaan parhaillaan Videotulkki-ohjelmaa, jossa tulkki ja tulkattavat ovat yhteydessä toisiinsa älylaitteiden välityksellä. Ohjelman toivotaan vähentävän tulkkien matkustamista lyhytkestoisten töiden takia.

tekniikka
Joensuun tulkkikeskuksen toimitusjohtaja Ali Giray esittelee Videotulkki-ohjelmaa.
Videotulkki

Monet tulkit taittavat useiden satojen kilometrien matkoja joskus jopa alle tunnin kestävien tulkkaustöiden takia. Näin käy usein esimerkiksi silloin, kun kyseessä on kieli, jota vain harva voi tulkata suomeksi ja päinvastoin.

Tulkkien matkat ovat kaikkine maksuineen monesti kalliita ja tulkin fyysiselle läsnäololle ollaankin kehitelty vaihtoehtoa. Joensuun tulkkikeskuksella kokeillaan parhaillaan Videotulkki-ohjelmaa, jonka avulla tulkille ja tulkattaville luodaan yhteys älylaitteiden video-ominaisuuksilla.

– Ohjelma tarjoaa palvelun, jossa tulkki ja tulkattavat voivat muodostaa suojatun videoyhteyden älylaitteillaan. Näin ollen tulkki voi hoitaa työtään mistä vain ja on tarvittaessa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla käytettävissä, Joensuun tulkkikeskuksen toimitusjohtaja Ali Giray kertoo.

Etätulkkausta suoritetaan paljon puhelimitse, mutta osa tulkattavasta viestistä saattaa helposti jäädä puhelinlangoille.

Tulkkaamisessa elekielen seuraaminen on hyvin tärkeää.

Ali Giray

– Tulkkaamisessa elekielen seuraaminen on hyvin tärkeää. Olemme todenneet, että pelkkä puhe ei monesti ole ollut riittävää oikeanlaisen viestin välittämiseen, Giray sanoo.

Videotulkki on nyt pilottivaiheessaan. Giray uskoo, että ohjelma on kokonaisuudessaan valmis tämän vuoden puolella.

– Seuraava vaihe on sovelluksen saaminen valmiiksi. Kun sovellus on valmis niin aikoja tulkeille ei tarvitse enää varata tulkkikeskuksen kautta, vaan vapaana olevat tulkit näkyvät suoraan älylaitteesta.