Irakin kansallismuseo avasi ovensa ensi kertaa yli vuosikymmeneen

Museon avaamista kiirehdittiin terroristijärjestö Isisin viime viikolla julkaiseman videon vuoksi.

Ulkomaat
Irakin pääministeri Haider al-Abadi (kuvassa keskellä) leikkasi punaisen nauhan Irakin kansallismuseon avaamisen merkiksi Bagdadissa 28. helmikuuta.
Irakin pääministeri Haider al-Abadi (kuvassa keskellä) leikkasi punaisen nauhan Irakin kansallismuseon avaamisen merkiksi Bagdadissa 28. helmikuuta.Ali Abbas / EPA

Irakin kansallismuseo on avannut ovensa irakilaisille ensimmäistä kertaa 12 vuoteen. Pääkaupunki Bagdadissa sijaitsevaa kansallismuseota on pidetty kokoelmaltaan yhtenä maailman merkittävimmistä.

Museon arkeologisia kokoelmia on kuitenkin ryöstelty sen jälkeen, kun Yhdysvaltain joukot kaatoivat presidentti Saddam Husseinin vuonna 2003. Kaikkiaan Husseinin hallinnon romahduksesta seuranneen epäjärjestyksen aikana museon kokoelmista varastettiin noin 15 000 esinettä. Näistä noin 3 000 esinettä on saatu takaisin.

Viime viikolla Isis-terroristijärjestö julkisti videon, jolla sen jäsenet tuhosivat antiikkiesineitä Mosulin kaupungissa. Videon vuoksi kansallismuseon avaamista päätettiin aikaistaa.

Aikaistaminen näyttää yllättäneen jopa museon, jonka kaikkia käytäviä ei ole vielä kalustettu tai valaistu. Osa museon kokoelmista lojuu suojaamattomina ja ainakin yksi hätäuloskäynti oli jätetty avoimeksi ja ilman vartiointia.

Lähteet: AFP