Rypsistä voisi tulla merkittävä kotimainen proteiinin lähde

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja janakkalalainen rypsipuristamo ovat tutkineet nelisen vuotta rypsipuristeiden proteiinin mahdollisuuksia ihmisravinnoksi. Suomen lisäksi eurooppalaisten öljykasvien proteiinin hyödyntämistä tutkitaan muun muassa Saksassa.

talous
Rypsipuristetta kulhossa.
Ville Välimäki / Yle

Kauppojen ruokahyllyt notkuvat nykyään erilaisista proteiini- ja palautumistuotteista. Myös markettien ruokaöljyhyllyt ovat pitkiä ja kauppa käy. Öljypuristuksen raaka-aineita voitaisiin silti hyödyntää ja jatkojalostaa nykyistä vieläkin paremmin. Öljykasvien proteiini menee nimittäin tällä hetkellä eläinten etenkin lehmien ravinnoksi, vaikka sitä voisi tarjota ihmisillekin.

Jalostamattomana rypsipuriste maistuu hieman pähkinälle. Kankaisten Öljykasvit Oy:n öljypuristamossa on rouhetta tarjottu vieraille, eikä juuri kukaan ole kovin paljon vierastanut rouheen makua. Janakkalalainen Kristi Villanen maistelee vihertävää rypsirouhetta ja pohtii, että sillä voisi olla käyttöä.

Tämähän maistuu hieman pähkinälle ja siemenille.

Kristi Villanen

– Ihan kotona jos käyttää, sitä voisi laittaa jugurtin joukkoon. Tämähän maistuu hieman pähkinälle ja siemenille. Voisi sopia hyvin myös vaikkapa pirtelöihin, miettii Kristi Villanen.

Käyttömahdollisuuksia tutkittu vuosia

VTT ja Kankaisten Öljykasvit Oy ovat tutkineet muutaman vuoden ajan rypsirouheen mahdollisuuksia ihmisravinnoksi, mutta muitakin vaihtoehtoja rouheelle voisi olla.

Suomen lisäksi samassa tutkimuksessa on ollut mukana Saksasta öljypuristamo ja tutkimuslaitoksia, Espanjasta kosmetiikkateollisuutta, Intiasta puristamo ja Yhdysvalloista Manitoban yliopisto.

Kolmen vuoden selvityksillä on päästy siihen vaiheeseen, että nyt olisi mahdollista saada aikaan rypsistä ja rapsista tuotteita ihmisille, kertoo Kankaisten Öljykasvien toimitusjohtaja Perttu Korolainen.

Elintarviketeollisuus ei ole vielä hankkeessa mukana, mutta seuraava vaihe olisikin saada sieltä yhteistyökumppaneita.

Tuontisoija voitaisiin hyvin korvata EU:ssa.

Perttu Korolainen

– Nyt tiedetään, että teknisesti on mahdollista saada öljykasvipohjaista proteiinia tuotteisiin. Tuontisoija voitaisiin hyvin korvata EU:ssa. Odotukset ovatkin hyvin korkealla. Olemme VTT:n kanssa hyvin keskeisesti mukana asiassa, kertoo Korolainen.

Eurooppalainen öljykasveista saatava kasviproteiini voisi olla kaupallisestikin hyvin merkittävä asia. Nykyään vain viidennes kasviproteiinista EU:ssa on omaa tuotantoa. Ala voisi olla myös suurehko bisnes maataloudelle ja elintarviketeollisuudelle.

Bisneksen suuruutta ei kuitenkaan ole vielä arvioitu. Valmiita tuotteitakin saadaan vielä odottaa, arvelee Perttu Korolainen.

– Ei puhuta viikoista tai kuukausista tuotteiden kauppaan saamisen osalta. Kyllä siihen menee vuosia.

Kasvipohjainen superruoka kiinnostaa

Kiinnostus uusiin kasvipohjaisiin superruokiin eli super-foodeihin alkaa olla suurta kaikkialla maailmassa. Suomessa öljykasveista jalostettu proteiini voisi soveltua elintarvketeollisuudessa lähes mille hyvänsä suurelle toimijalle.

Seuraava vaihe on saada elintarviketeollisuus kiinnostumaan rypsi- ja rapsirouheen lisäämisestä muun muassa kuntoilutuotteisiin ja eineksiin.

– Einesteollisuus olisi luonteva kumppani tuotekehittelijäksi. Aivan halvimpaa bulkki-soijaa rypsiproteiini ei kuitenkaan korvaa: pitäisi osoittaa muutakin lisäarvoa kuin vain hinta. Esimerkiksi terveysvaikutteisuus voisi olla sellainen, pohtii toimitusjohtaja Perttu Korolainen.

Einesteollisuus olisi luonteva kumppani tuotekehittelijäksi.

Perttu Korolainen

Janakkalalainen kasviöljypuristamo pääsi tutkimukseen mukaan aiemman aktiivisuutensa kautta. VTT kysyi heitä tutkimukseen, ja yhtiö vastasi kyllä. Kankaisten Öljykasvit on tehnyt aiemminkin tutkimusyhteistyötä VTT:n kanssa.

EU-alueen suurimmat kasviproteiinin tuontimaat ovat Brasilia ja Yhdysvallat. Suomen ohessa öljykasveista saatavan proteiinin mahdollisuuksia kuluttajien ravinnoksi tutkitaan Saksassa.