Hyppää sisältöön

Testi: Nuorilla kehnot taidot tietotekniikassa, syrjäytyneillä vielä huonommat

Teini-ikäiset eivät saa edes puolta oikein testissä, joka mittaa tieto- ja viestintäteknologisia taitoja. Lisäksi tytöt ovat poikia huonompia.

Syrjäytyneillä nuorilla on selvästi muita huonommat tieto- ja viestintäteknologiset taidot. Taitojen puute vaikeuttaa sekä kouluun pääsyä että siellä pysymistä.

– Jatko-opinnot ja työelämä edellyttävät jokaisella alalla jonkinlaista tietoteknistä osaamista, sanoo nuorten tieto- ja viestintäteknologisia taitoja kartoittanut Turun yliopiston tutkija Meri-Tuulia Kaarakainen.

Syrjäytyneiden ongelmat esimerkiksi tietotekniikan käytössä ja tiedonhaussa tulivat esiin taitoja kartoittavalla testillä, jolla selvitettiin muun muassa tiedonhaun ja perusohjelmistojen tuntemusta. Turun yliopiston koulutussosiologian tutkimuskeskus RUSEn hankkeessa on testattu IT-ammattilaisten, media-ammattilaisten, syrjäytyneiden sekä lähes kolmen tuhannen 12–22-vuotiaan varsinaissuomalaisten taitoja.

Jatko-opinnot ja työelämä edellyttävät jokaisella alalla jonkinlaista tietoteknistä osaamista.

Meri-Tuulia Kaarakainen

Kokeen maksimipistemäärä on 72. IT-ammattilaiset saivat keskimäärin 50–60 pistettä, toimittajat 45, lukiolaiset ja ammattikoululaiset noin 30, ja yläkoululaiset noin 21 pistettä.

16–22 vuotiaiden syrjäytyneiden ryhmä sai keskimäärin alle 20 pistettä.

– He siis pärjäävät huonommin kuin yläkoululaiset, vaikka ovat vanhempia, Kaarakainen huomauttaa.

Myös nuorten taidoissa paljon puutteita

Kaarakaisen mukaan nuorten osaaminen on selvästi luultua heikompaa ja perustaidoissakin on puutteita. 12–22-vuotiaat eivät saaneet testissä edes puolta kysymyksistä oikein.

– Osaamisessa on myös hirveän suuret tasoerot. Toiset ovat todella taitavia, toisilla on ongelmia ihan perusasioissa, Kaarakainen sanoo.

Toiset ovat todella taitavia, toisilla on ongelmia ihan perusasioissa.

Meri-Tuulia Kaarakainen

Lisäksi tytöt pärjäsivät selvästi poikia huonommin. Sukupuolten välinen ero on syrjäytyneiden ryhmässä tasaisempi, eli taidoissa on puutteita niin tytöillä kuin pojillakin.

Täsmälääke syrjäytymiseen

RUSE kehittää tällä hetkellä tietotekniikan osaamista mittaavaa testiä erityisesti syrjäytyneille. Lisäksi kehitetään täsmäkoulutusta, jolla taitoja saataisiin tehokkaasti kohennettua.

Tarkoitus on löytää ongelmaan sopiva lääke: osallistujat testataan, ongelmat etsitään ja apu räätälöidään.

– Samalla syrjäytyneiden joukosta toki etsitään ne, joilla on hyvät taidot. Heidät ohjataan joko suoraan tai preppauksen jälkeen ICT-alan opintoihin, Kaarakainen sanoo.

RUSEN #ICTknowhow-hankkeen kohderyhmään kuuluvat toiseen asteen koulutuspaikkaa vaille jääneet, keskeyttämisalttiit tai jo koulutuksen keskeyttäneet nuoret.

.
.