1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Britannian kuningashuoneen kannatus on taivaissa

Britannian kuningashuone saa piakkoin uuden jäsenen, kun prinssi William ja herttuatar Catherine saavat toisen lapsen. Horisonttiin kerääntyy kuitenkin kruununprinssi Charlesin muotoisia uhkaavia pilviä.

Kuninkaallinen perhe seuraa armeijan ohimarssia kuningattaren syntymäpäiväparaatissa Lontoossa 4. kesäkuuta 2014. Kuva: Epa / Andy Rain

Tasavaltaan tottuneen suomalaisen kannattaa olla varovainen kenelle möläyttää mielipiteensä monarkiasta Britanniassa. Kuningatar Elisabet II on lähellä monen rähjäisen rokkarinkin sydäntä. Ensi kuussa 89 vuotta täyttävä monarkki nauttii kansanryhmät ylittävää kannatusta korkean ikänsä, kovan työtahtinsa ja hillityn arvokkuutensa vuoksi.

Samalla pian kaksivuotias prinssi George ja tuloillaan oleva uusi kuninkaallinen vauva ovat nostaneet koko kuningashuoneen suosion korkeammalle kuin aikoihin. Eleganttia Cambridgen herttuatar Catherinea ihaillaan ja prinssi William on tulevaksi kuninkaaksi aika normaali kaveri. William pukeutui viikonloppuna Japanissa samuraisoturiksi, mutta ilmoitti jättävänsä peruukin väliin veli Harryn naljailun pelossa.

Yhdysvalloissa "Wills ja Kate" ovat supertähtiä. Heillä on amerikkalaisten ulottumattomissa oleva julkkiksen status, jonka saa vain syntymän kautta, ei rahalla tai teoilla.

Mustat hämähäkit uhkaavat monarkian tulevaisuutta

Moni britti perustelee monarkian kannatustaan sillä, että se antaa maalle politiikasta riippumattoman, kansaa yhdistävän valtionpäämiehen. Kuningatar Elisabet on toteuttanut tätä roolia tasavaltalaistenkin mielestä hyvin.

Skotlannin menetyksen uhatessa hän kehotti ylämaiden alamaisiaan vain "miettimään tarkkaan", kuinka äänestävät. Lakonisen Elisabet II:n suusta tämä oli epätoivoinen hätähuuto.

Kuningatar ei lausu mielipiteitään ääneen ja pysyy näin erossa epäsuorasta vallankäytöstä. Monarkki toimii Britanniassakin lähinnä lakien kumileimasimena, mutta mielipidevaltaa olisi tarjolla roimasti.

Kruununprinssi Charles on antanut ymmärtää, että hän ei aio olla kuninkaana hiljaa itselleen tärkeistä asioista. Hän haluaa olla kantaaottava kuningas, joka tekee "sydämellisiä väliintuloja".

Jo nyt kruununprinssin harakanvarvaskäsialan mukaan nimetyt "musta hämähäkki"- kirjeet ovat herättäneet laajaa kritiikkiä. Ministereille lähetetyissä muistioissa Charles on puhunut itselleen tärkeiden asioiden puolesta, siis tehnyt politiikkaa lobbaamalla. Kirjeiden sisältöä ei ole oikeusväännöstä huolimatta julkistettu.

Kruununprinssi on kuitenkin julkisesti kannattanut esimerkiksi homeopaattisia hoitoja ja vastustanut armeijan leikkauksia ja geenimanipuloitua ruokaa. Mielipiteitä jakavia asioita, joista avautuminen kruununprinssin roolissa juuri ja juuri siedetään. Mielipiteiden tuulettaminen kuninkaana ei ainakaan yhdistäisi kansaa.

Moni hyppäisi Charlesin yli

Charlesin astuessa valtaan monarkin neutraalius voi olla mennyttä, mikä voi viedä koko instituution kriisiin.

Jos Charles ei kuninkaana sulje sanaista arkkuaan saa kansa muistutuksen siitä, että monarkia on perinnöllistä arpapeliä. Verenperinnön ansiosta valtionpäämiehenä istuva voi halutessaan vaikuttaa kaikkia koskeviin päätöksiin.

Pelastus on kuitenkin lähellä. Charles voidaan savustaa nopeasti valtaistuimelta prinssi Williamin tieltä, jos ilmassa alkaa olla perustuslaillisen kriisin merkkejä.

Suuri osa briteistä kannattaa Charlesin yli hyppäämistä jo kättelyssä, mikä ei välttämättä olisi hassumpi idea. 66-vuotias mies saisi pitää mielipiteensä ja pidetty William toisi kuninkaana maalle positiivista julkisuutta.

Viimeaikaisten mielipidemittausten mukaan kansa näyttää kuitenkin lämmenneen ajatukselle Charlesista monarkkina. Koko elämänsä kuninkaan rooliin valmistautuneelle eläkeikäiselle kruununprinssille halutaan ainakin antaa mahdollisuus.

Pasi Myöhänen, Yle Lontoo