1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Espanjan kuningashuoneen kasvojenkohotus onnistui

Espanjan Borbon-suvun kuningashuone on läpikäynyt skandaalien ahdistamana sukupolvenvaihdoksen, joka näyttää tuoneen myös tavoitellun kasvojenkohotuksen kansalaisten silmissä.

Nainen ottaa valokuvaa Antonio Lopezin kuningasperhettä esittävästä maalauksesta. Kuva: Fernando Alvarado / EPA

Vanha kuningas, jo 77-vuotias Juan Carlos, luopui viime kesänä kruunusta vedoten silminnähden heikentyneeseen terveyteensä. Hänen poikansa, nyt 47-vuotias Felipe VI, julistettiin kuninkaaksi heinäkuussa.

Felipe VI ja hänen ei-siniverinen puolisonsa kuningatar Letizia ovat skandaaleista puhtaita ja he ovat näyttävä pariskunta. Heillä on kaksi tytärtä, 9-vuotias kruununprinsessa Leonor ja pian kahdeksan vuotta täyttävä prinsessa Sofia.

Felipe laski vuosipalkkansa 234 000 euroon

Felipe VI on ensitöikseen uudistanut isänsä aikaista kuningashuoneen varainkäyttöä läpinäkyvämmäksi, kieltänyt arvolahjojen vastaanottamisen ja laskenut oman vuosipalkkansa 234 000 euroon. Kuningashuoneen koko vuosibudjetti on tiristetty 7,7 miljoonaan euroon.

Uuden kuninkaan kansansuosio on lehdistön kyselyissä noussut jopa yli 70 prosenttiin. Se näyttää palanneen Juan Carlosin kiitettyjen hallintovuosien tasolle – aikaan ennen Espanjan talouskriisiä ja kuningashuonetta horjuttaneita skandaaleja.

Vanha kuningas petti luottamuksen

Istuvan monarkin suosio ei ole Espanjassa ihan sama asia kuin monarkian kannatus, joka liikkuu nyt taas noin 60 prosentin tasolla.

Monarkian kannatus romahti muutama vuosi sitten selvästi alle 50 prosentin, kun Juan Carlos petti pitkän kautensa alkuvaiheissa hankkimansa luottamuksen.

Ensin paljastui, että hän oli salaa lähtenyt ökykalliille norsunmetsästyssafarille Botswanaan saksalaisen rakastajattarensa seurassa vakuutettuaan sitä ennen tv-puheessa, ettei saa unta surressaan maansa nuorisotyöttömyyttä.

Felipe sulki siskoltaan kuninkaanpalatsin ovet

Sitten Juan Carlos vaati kaikille samanarvoisuutta lain edessä,mutta käytti samalla suhteitaan vapauttaakseen tyttärensä, prinsessa Cristinan vakavista väärinkäytössyytteistä.

Prinsessa on lopulta saanut syytteen avunannosta miehensä epäiltyihin veropetoksiin.

Felipe VI on sulkenut siskoltaan ovet kuninkaanpalatsiin. Genevessä nykyisin asuva Cristina halusi Espanjan lehtien mukaan alkuvuodesta käydä lapsuuskodissaan, mutta vierailu kiellettiin.

Vanha kuningaspari elää erossa

Kuningasperhe on instituutiona nyttemmin rajattu vain kuninkaan ydinperheeseen ja vanhaan kuningaspariin, joka elää erossa.

Pidetty, kreikkalaistaustainen vanha kuningatar Sofia on tiettävästi muuttanut miehensä luota. Avioliitto oli jo kauan rikki, mutta julkiset tehtävät pitivät pariskunnan muodollisesti yhdessä.

Epävarmat ajat edessä

Monarkian kasvojenkohotuksesta huolimatta kuningas Felipe VI:lla ja kuningatar Letizialla on edessään epävarmat ajat.

Vahvassa nousussa oleva uusvasemmiston Podemos-puolue ei ole kuningasmielinen, vaikka monarkiasta luopuminen ei ole sen kampanjoinnin päällimmäisiä tavoitteita.

Paineet perustuslain muuttamiseen Espanjassa ovat kasvaneet. Ennusteiden mukaan vanha kaksipuoluemalli murtunee tämän vuoden vaaleissa. Ei ole poissuljettua, että murrosta seuraavan, todennäköisesti vaikean ja pitkän perustuslain muutosprosessin tuloksena olisi tasavalta.

Jyrki Palo, Yle Madrid