Pörssiyhtiöiden kurjuus voi loppua – nämä yhtiöt hyötyvät euron heikkenemisestä

Vuodesta 2015 voi alkaa suomalaisten pörssiyhtiöiden uusi nousu. Useat pörssin sijoitusammattilaiset, analyytikot ja varainhoitajat uskovat tulosten ja liikevaihtojen kasvavan tänä vuonna. Menoa siivittää euron heikkeneminen ja viennin piristyminen. Etenkin metsäyhtiöt ja konepajat paistattelevat pian auringossa.

talous
Stora Enson Varkauden tehtaan tiloja.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Pörssiyhtiöt ovat jättäneet taaksensa kovia kulukuureja, lakkautettuja koneita ja savuavia raunioita. Nyt toiminnan loputtomalle tehostamiselle on laitettava piste. Bisnes ei pyöri, jos johto vain saneeraa ja leikkaa.

– Uskon yhtiöiden yhteenlaskettujen tulosten kasvavan tänä vuonna. Myös liikevaihdot kasvavat, jos ja kun Eurooppa elpyy, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo.

Euroopan elpymistä avittaa jatkossakin euron arvon lasku dollariin nähden. Sen päälle nautitaan vielä matalista koroista.

eQ Varainhoidon salkunhoitaja Hannu Angervuo ynnää, että viennin kasvu ja parantunut tilauskanta nostavat yhteenlaskettua liikevoittoa peräti kymmenen prosenttia viime vuoteen verrattuna. Samaa mieltä kasvuluvuista on OP-Ryhmän osakestrategi Antti Saari.

Elite Varainhoidon päästrategi Jussi Hyöty allekirjoittaa ennusteet tulosparannuksista, mutta muistuttaa, että investointitavaroita valmistavien yritysten paino Suomen pörsissä on suuri. Eli epävarmuutta on ilmassa.

– Jossakin vaiheessa liikevaihtojen on pakko kasvaa, jotta yritykset voivat palkata uusia työntekiöitä, palkat voivat nousta ja kysyntä kasvaa, Hyöty luettelee.

Metsäyhtiöt ja konepajat myötätuulessa

Haastatellut rahasalien osake- ja sijoitusammattilaiset listaavat siis euron heikkenemisen hyötyjiksi metsäteollisuuden ja viennistä tulonsa saavat konepajayhtiöt.

Hyötyjiksi mainitaan erikseen Metsä-Board, Stora Enso, UPM, Outokumpu ja Konecranes. Ja lisää hyötyjiä: Huhtamäki, Amer, Kone, Neste Oil, Vaisala, Uponor, Revenio Group, Rapala ja Glaston.

Surkeiten ennustetaan menevän jatkossakin kotimarkkinafirmoilla eli kaupan, median ja palvelualojen yrityksillä. Euron heikkeneminen nostaa lisäksi tuontitavaroiden hintoja, joita kuluttajat maksavat yhä nihkeämmin.

Mutta jos vientifirmojen näkymät ovat parantumassa, yritysten johtajien paineet kasvavat. Tänä vuonna voi vaihtua monen suuren pörssiyhtiön nokkamies.

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén laskee, että pörssiyhtiön toimitusjohtajan keskimääräinen työrupeama on noin kuusi vuotta.

– On syytä olettaa, että myös tänä vuonna noin kymmenen yhtiötä vaihtaa toimitusjohtajaa.

Jotkut arvioivat myös, että yrityskauppoja syntyy tänä vuonna runsaasti. Helpoin tapa lisätä firman kapasiteettia on ostaa kilpailija. Ja silloin yleensä myös toimitusjohtaja vaihtuu harvinaisen liukkaasti.