Onnistuneen afrikkalaisen valtionpäämiehen palkinto jaettiin monen vuoden tauon jälkeen

Mo Ibrahim -palkinto myönnettiin Suomelle tutun maan, Namibian presidentille Hifikepunye Pohamballe. Viimeksi raati löysi kriteerit täyttävän entisen afrikkalaisen presidentin neljä vuotta sitten.

Ulkomaat
Hifikepunye Pohamba
Hifikepunye Pohamba Epa / Dai Kurokawa

Namibian presidentti Hifikepunye Pohamba on palkittu hyvää hallintoa Afrikassa edistämään pyrkivällä Mo Ibrahim -palkinnolla.

Palkinto myönnetään demokraattisesti valitulle entiselle valtionpäämiehelle, joka edistää hyvää hallintoa ja luopuu vallasta virkakautensa puitteissa.

– Hifikepunye Pohamban presidenttikaudella Namibia on lujittanut asemaansa hyvin hallittuna, vakaana ja sallivana demokratiana, jossa on vahva lehdistönvapaus ja hyvä ihmisoikeustilanne, sanoi palkintolautakunnan puheenjohtaja Salim Ahmed Salim.

Viiden miljoonan dollarin arvoinen palkinto on jäänyt jakamatta kolmena edeltävänä vuonna, koska raati ei ole löytänyt kriteerit täyttävää entistä afrikkalaista valtionpäämiestä.

Palkinto myönnettiin nyt neljännen kerran. Edellisen kerran kriteerit täytti Kap Verden entinen presidentti Pedro Pires, joka palkittiin vuonna 2011.

Palkinnon on perustanut sudanilaissyntyinen telekommunikaatioalalla rikastunut liikemies Mo Ibrahim.

79-vuotias Hifikepunye Pohamba luopuu vallasta huhtikuussa, kun Namibian presidentinvaalit voittanut Hage Geingob vannoo virkavalansa.