Entinen Gaddafin kaveri yrittää saada järjestystä Libyaan

Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus on nimittänyt kenraali Khalifa Haftarin maan armeijan komentajaksi. Haftar oli aikanaan diktaattori Muammar Gaddafin luottomiehiä. Libya on kaoottisessa tilassa – kymmenet aseistautuneet ryhmittymät käyvät valtataistelua ja maassa on kaksi kilpailevaa hallitusta.

Ulkomaat
20. toukokuuta julkaistu valokuva kenraali Khalifa Haftarista Abyarin kaupungissa pidetystä lehdistötilaisuudessa.
Kenraali Khalifa Haftar Abyarin kaupungissa pitämässä lehdistötilaisuutta 2014.Mohammed Elshaiky / EPA

Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus on nimittänyt maan asevoimien komentajaksi kenraali Khalifa Haftarin.

Haftarin toimintaedellytykset kaaokseen vajonneessa Libyassa ovat hyvin kyseenalaiset. Tunnustettu hallitus on joutunut pakenemaan pääkaupunki Tripolista Libyan itäosaan Tobrukiin ja sen kontrollissa on vain pieni osa maasta.

Parlamentti joutui pakenemaan, kun islamistit valtasivat Tripolin viime kesänä vaalien jälkeen. Tämän jälkeen edellinen hallitus jatkoi vallassa roikkumista.

Libya on sekasortoisessa tilanteessa: maassa on kymmeniä omia etujaan ajavia aseistautuneita ryhmittymiä ja ääri-islamistinen Isis kiristää otettaan muun muassa Benghazin kaupungissa.

Juuri Khalifa Haftar on johtanut islamisteja vastaan Benghazissa käytyä operaatiota. Myös maanantaina kaupungista tuli tietoja Haftarin joukkojen ja islamistien välisistä yhteenotoista.

Aseistettua ryhmittymää johtanut Haftar julisti sodan islamisteja vastaan vajaa vuosi sitten ja Libyan silloinen hallitus syytti häntä vallankaappauksen yrityksestä. Viime kuukausina Libyan tunnustettu hallitus ja Haftar ovat yhdistäneet voimansa.

Kenraali Haftar jakaa libyalaisten mielipiteet. Häntä on kiitetty yrityksestä luoda järjestystä maahan, toisaalta häntä on arvosteltu liiallisesta voimankäytöstä.

Nuorena upseerina Haftar auttoi Muammar Gaddafia vallankaappauksen toteuttamisessa vuonna 1969. Hän joutui pakenemaan Libyasta parikymmentä vuotta myöhemmin jouduttuaan Gaddafin epäsuosioon.

Yhdysvalloissa asunut Haftar palasi Libyaan kansannousun kaadettua Gaddafin vuonna 2011. Haftarista tuli yksi Libyan itäosan vahvimmista kapinallisjohtajista.

Helmikuussa Libyan tunnustettu hallitus pyysi 130 eläkkeelle jäänyttä upseeria palaamaan palvelukseen – Haftar oli yksi pyydetyistä.

Lähteet: AFP, Reuters