EU toivoo ratkaisua Venäjän ja Ukrainan kaasukiistaan – neuvotteluja käydään Brysselissä

Brysselissä yritetään löytää ratkaisua Venäjän ja Ukrainan kaasukiistaan. Venäjä uhkasi viime viikolla katkaista kaasutoimitukset Ukrainaan.

Ulkomaat
Ukrtransgazin asema Kiovan lähellä.
Ukrtransgazin asema Kiovan lähellä.EPA

Euroopan komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič toivoi myönteistä ratkaisua ennen maanantaisia neuvotteluja Venäjän ja Ukrainan kaasukiistan ratkaisemiseksi.

Venäjän ja Ukrainan energiaministerit neuvottelevat Šefčovičin välityksellä Brysselissä. Tavoitteena on löytää ratkaisu kaasutoimituksia uhkaavaan tilanteeseen.

Venäjä uhkasi viime viikolla keskeyttää kaasutoimitukset Ukrainaan maksamattomien laskujen takia.

Tämä uhkaisi myös Euroopan toimituksia, noin kolmannes Euroopassa käytettävästä kaasusta tulee Venäjältä ja siitä vajaa puolet nimenomaan Ukrainan kautta.

Tilannetta kiristi se, että Ukraina katkaisi aikaisemmin kaasutoimitukset Itä-Ukrainan kapinallisalueille. Ukrainan kaasuyhtiö Naftogaz ilmoitti myöhemmin, että katkaisu johtui putken vaurioitumisesta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin arvosteli kaasutoimituksen katkaisua viime viikolla voimakkaasti.

Ukrainan kaasuyhtiö Naftogaz taas on syyttänyt Gazpromia ennalta sovittujen toimitusten laiminlyömisestä.

EU-komissio toivoo, että molemmat osapuolet kunnioittaisivat viime vuonna solmittua niin sanottua "talvisopimusta", joka takaisi kaasutoimitukset maaliskuun loppuun asti.

Venäjä on kymmenen vuoden aikana keskeyttänyt kaasutoimitukset Ukrainaan kolme kertaa. Näin on tapahtunut viime vuoden lisäksi vuosina 2009 ja 2006.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset