Hyppää sisältöön

Poliitikkojen mielestä hallituksen heikoin lenkki on Krista Kiuru

Kansanedustajat yli puoluerajojen lämpenevät Jan Vapaavuorelle. Myös Lauri Ihalainen ja Erkki Tuomioja saavat hyvät arvosanat kansanedustajilta. Yle kysyi helmi-maaliskuun vaihteessa kansanedustajien mielipiteitä ministerien toiminnasta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kansanedustajat ja kansa arvioivat palkintosijoille Ylen kyselyssä samat ministerit, tosin eri järjestyksessä. Jan Vapaavuori (kok.), Lauri Ihalainen (sd.) ja Erkki Tuomioja (sd.) saavat molemmilta hyvät kouluarvosanat. Samat herrat saavat hyviä arvosanoja lähes joka puolueen kansanedustajilta.

Naisministerit jumbosijoilla

Myös Carl Haglund (r.) lyö laudalta molempien arvioissa kaikki naisministerit. Niin kansa kuin kansanedustajatkin jakavat nuivia arvioita hallituksen naisjäsenille. Molemmilla edukseen erottuu monta miesministeriä ohittava Anna-Maja Henriksson (r.).

Poliitikkojen arvioissa nykyhallituksen jumbosijoilta heti pääministeri Alexander Stubbin takaa löytyy peräti viisi naista, paremmuusjärjestyksessä Lenita Toivakka (kok.), Laura Räty (kok.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Pia Viitanen (sd.) ja Krista Kiuru (sd.).

Kansan arvioissa Kiuru kipuaa keskivertoministeriksi, mutta häntäpäähän liittyvät naisista vielä Susanna Huovinen (sd.), Sirpa Paatero (sd.) ja Päivi Räsänen (kd.). Vaalikauden miesministereistä heikosti menestyy vain Paavo Arhinmäki (vas.).

Kokoomuslaiset: Haglund pesee osan omistakin ministereistä

Kokoomuslaiset antaisivat kiitettävät arvosanat Vapaavuorelle, Petteri Orpolle (kok.) ja Stubbille. RKP:n Haglund on seuraava, ja ohittaa siten kokoomuksen kansanedustajien arvioissa monta kokoomusministeriä.

Ankaran, alle 7:n arvosanan omiltaan saa europarlamenttiin valittu Henna Virkkunen (kok.). Toinen ex-ministeri Maria Guzenina (sd.) pääsee kokoomuksen arvioissa hädin tuskin luokalta. Nykyisistä ministereistä kokoomuslaisten arvioissa peränpitäjäksi jää Pia Viitanen (sd.).

Vapaavuori lyö demariarvioissa Paateron, Kiurun ja Viitasen

SDP:n kansanedustajat antavat kiitettävän arvosanan vain Tuomiojalle ja Ihalaiselle. Seuraavana tulee puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne. Jonon vimeiseksi jäävät Grahn-Laasonen ja Stubb.

SDP:ssä ei arvioida entisen peruspalveluministerin ansioita kovin korkealle, omissa joukoissa Guzeninan arvosana on alle seitsemän. Sen sijaan vihreiden kehitysministerinä toiminut Pekka Haavisto saa SDP:n kansanedustajilta arvosanan 8.

Keskusta ja PS: Stubb toiseksi heikoin

Kyselyyn vastanneiden perussuomalaisten kansanedustajien mielestä parhaiten ministerin tehtävistä ovat selviytynyt hallituspuolueidenkin arvioista erottuvat Ihalainen, Vapaavuori ja Tuomioja. Rädyn pitäessä häntää saa pääministeri Stubb perussuomalaisilta kansanedustajilta arvosanan 5,5. Entisistä ministereistä Paavo Arhinmäki (vas.) ja Stefan Wallin (r.) menestyvät vieläkin huonommin.

Myös keskustan kansanedustajat sijoittavat nykyministereistä Rädyn ja Stubbin viimeiselle sijalle. Keskustakin nostaa huipulle tuttuja nimiä, Tuomiojan, Ihalaisen ja Vapaavuoren. Jumbosijan keskustan edustajien arvioissa ottaa Virkkunen alle 5:n arvosanalla.

Yle pyysi kansanedustajia antamaan kouluarvosanat tämän vaalikauden ministereille. Kysely tehtiin helmi-maaliskuun vaihteessa ja siihen vastasi 60 kansanedustajaa. Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä puolestaan haastateltiin yli tuhatta suomalaista ja se tehtiin tammi-helmikuun vaihteessa.

Kansalaisilta ja kansanedustajilta kysyttiin kouluarvosanaa ministerien työskentelystä kokonaislukuna 4–10. Esitetty tulos on keskiarvo vastauksista yhden desimaalin tarkkuudella.