1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kansanedustajat sulkisivat tien Portugalin verovapauteen

Sasi ja Lintilä ovat valmiita irtisanomaan verosopimuksen.

Lissabonin kauppakadulla on jo tungosta. Kuva: Yle

Eduskunnan verojaoston selvä enemmistö vaatii Portugalin verohoukuttimien suitsimista. Portugali houkuttelee myös suomalaiseläkeläisiä kymmenen vuoden verovapaudella.

Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Antero Toivainen valmistautuu parhaillaan sekä Portugalin että Espanjan kanssa käytäviin veroneuvotteluihin. Suomen mielestä kahdenvälisiä verosopimuksia on muutettava niin, että eläkkeet verotettaisiin aina Suomessa. Nyt niin tehdään vain valtion ja kuntien eläkkeiden kohdalla.

Muutosta on yritetty aiemminkin, mutta sekä Espanja että Portugali ovat olleet nihkeitä neuvottelukumppaneita. Kahdenväliset verosopimukset on solmittu 1960- ja 70-luvuilla.

Eduskunnan valtiovaltiovarainvaliokunnan verojaoston kärsivällisyys alkaa loppua varsinkin Portugalin suhteen. Portugali aloitti laman jälkeen vuonna 2009 järeät toimet houkutellakseen muun Euroopan eläkeläisiä Portugaliin asumaan. Yksityisille työeläkkeille luvataan kymmenen vuoden verovapaus. Tarjous on houkutellut  myös satoja suomalaisia ja kiinnostuneiden joukko kasvaa.

Toiminnanjohtaja Maija Katila Algarven Suomi-seurasta kertoo, että yhteydenottoja tulee jatkuvasti ja ympäri Suomen.  Katila kertoo, että nyt myös Espanjassa asuvat suomalaiset ovat havahtuneet verovapauden mahdollisuuteen, ja tutustujia on käynyt todella paljon.

Suomelle maksaa terveydenhoidon

Erityisesti kansanedustajia närästää se, että verovapaudesta nauttivien suomalaiseläkeläisten terveydenhoitolaskut päätyvät lopulta Suomen valtion maksettavaksi.

Esimerkiksi Espanja on lähettänyt Suomelle vuotta 2012 koskevan suomalaiseläkeläisten terveydenhoitolaskun, jonka loppusumma on 7,3 miljoonaa euroa. Portugali ei ole vielä laskuja verovapausvuosien laskuja lähettänyt, mutta Kelassa tiedetään niiden tulevan.

Esimerkiksi entinen valtiovarainministeri ja nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti hiljattain, että suomalaiseläkeläisille Espanjassa ilmaiselta vaikuttava terveydenhoito ei ole Suomen valtiolle ilmaista.

Sasi ja Lintilä väläyttävät kovia otteita

Verojaoston jäsenet kokoomuksen Kimmo Sasi ja keskustan Mika Lintilä ovat valmiita jopa irtisanomaan Suomen ja Portugalin kahdenvälisen verosopimuksen, jos Portugalin verohoukuttelu ei lopu.

– Tanskahan sanoi. Ja minusta meillä pitää olla työkalupakissa myös se vaihtoehto, että tuo sopimus sanotaan irti. Tottakai menettely menee sitten vaikeammaksi, mutta se riippuu sitten molempien maitten omasta suhtautumisesta, mutta koska ollaan ajauduttu tällaiseen tilanteeseen niin se on sitten se äärimmäinen vaihtoehto, Lintilä muistuttaa.

– Hyvin voitaisiin ilmoittaa irtisanomisesta esimerkiksi kahden tai kolmen vuoden kuluttua ja sanoa, että tämä asia on neuvoteltava uudestaan tai muuten sopimusta ei synny, Sasi esittää.

– Siellä on varmaan useampia kohtia, joita täytyy tarkastella. Niitä on pidetty aika edullisina nimeomaan sinne lähtijöille.  Korostan yhdenvertaisuutta, ja siitä miksi on erilaisia malleja riippuen siitä minkä maan kanssa on tehty, niistä täytyy käydä perusteellinen pohdinta. SDP:n Heli Paasio vaatii.

Veroneuvottelut Espanjan ja Portugalin kanssa jatkuvat maalis-huhtikuussa. Jos verosopimus halutaan irtisanoa, se on tehtävä kesäkuun loppuun mennessä.