Kotkan valtuusto jäi niukasti energiayhtiöiden fuusion kannalle

Yhtiöiden lopullinen kohtalo on kuitenkin auki, sillä Kotkan Energian oma selvitys omistuspohjasta on saatava ennen ratkaisua. Talouden tasapainottamisohjelma ei kuitenkaan laajene koskettamaan koko kaupungin organisaatiota. Käyttötaloutta kiristetään seitsemällä miljoonalla vuosittain.

talous
Kotkan kaupungintalo.
Maija Tuunila / Yle

Kymenlaakson energiayhtiöiden yhdistäminen on ollut kuluvan talven kuumin poliittinen kiistakapula koko maakunnassa. Kiihkeimmin fuusiota on ajanut Kotka, joka laskee saavansa oman energiayhtiönsä myynnistä riittävästi rahaa massiivisien alijäämänsä paikkaamiseen.

Esimerkiksi Hamina ja Kouvola ovat suhtautuneet penseästi uuteen maakunnalliseen yhtiöön. Niiden vastustus voikin olla liian suuri kynnys, jotta uusi energiayhtiö voisi syntyä.

Maanantaina Kotkan kaupunginvaltuusto otti kuitenkin myönteisen kannan uuden yhtiön eteenpäin viemiselle. Tiukan ja polveilevan keskustelun päätteeksi valtuusto äänesti asiasta. Kaupunginhallitus esitti valtuustolle, että uusi energiayhtiö kuuluu kaupungin kaksivuotiseen talouden tasapainotusohjelmaan.

Valtuustossa Kokoomuksen, RKP:n ja perussuomalaisten valtuutetut puolestaan ehdottivat, että selvityksen mukainen fuusio Kymenlaakson Sähkön, KSS Energian ja Kotkan Energian välillä jätettäisiin pois talousohjelmasta. Tiukan äänestyksen jälkeen energiayhtiöiden fuusio jää talouskuuriin. Äänestys ratkesi äänin 27-22, kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Kotka on laskenut saavansa Kotkan Energian myynistä uudelle yhtiölle riittävästi rahaa, jotta se saisi kuitatuksi runsaan 30 miljoonan talousalijäämänsä. Kotkassa joudutaan valtuuston päätöksestä huolimatta odottamaan, mitä Kotkan Energia lausuu oman selvityksensä tuloksista. Asiassa on siis hyvin monta mutkaa, ennen kuin yhtiöiden fuusiota päästään toden teolla puuhaamaan. Kotkan Energia julkistaa oman selvityksensä toukokuun puolivälissä, sitä ennen asialle ei tehdä mitään.

Energiayhtiön asema on vain yksi osa Kotkan mittavaa talouskuuria. Kaupungin verotulot kutistuvat ja menot kasvavat, joten seuraavan kahden vuoden aikana kaupunki koettaa saada aikaan seitsemän miljooonan vuosittaiset säästöt käyttötaloudestaan.

Keinoina ohjelmassa on listattu kiinteistöjen myyntiä ja purkamista, ostopalveluiden karsimista, sekä kouluverkon uudelleenarviointi. Esimerkiksi Tiutisen sekä Metsolan koulujen kohtalo on tarkoitus vihdoin ratkaista.

Myös henkilöstön määrää arvoidaan uudelleen. Henkilöstömenoista on jo säästetty runsaat pari miljoonaa, ja seuraavan kahden vuoden aikana lisäsäästöjä pitäisi löytää vajaan neljän miljoonan edestä. Esimerkiksi lomautusten mahdollisuutta väläyteltiin valtuustosalissa.

Vetovastuun talouskuurin läpiviemisestä ottaa nyt perustettava kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajien, sekä kaupunginjohtajan muodostama ohjausryhmä, joka raportoi säästöjen toteutumisesta valtuustolle.

3.3.2015 klo 7:35. Tekstiä muutettu, yksi kappale poistettu.

4.3.2015 Tekstiä korjattu: Talousohjelma ei laajene kaikkiin hallintokuntiin, kuten jutussa aiemmin luki.