Venäjä ja Ukraina sopivat kaasutoimituksista

Euroopan komission varapuheenjohtajan mukaan ns. talvisopimus on turvattu eli Venäjä toimittaa kaasua Ukrainaan maaliskuun loppuun saakka.

Ulkomaat
Slovakian komissaariehdokas Maroš Šefčovič.
Slovakian komissaariehdokas Maroš Šefčovič maaliskussa 2014.Jozef Jakubco / EPA

Venäjä ja Ukraina ovat sopineet kaasutoimituksista maaliskuun loppuun saakka, kertovat EU-lähteet. Euroopan unionin edustajat olivat mukana Brysselissä maanantaina käydyissä neuvotteluissa.

– Olen tyytyväinen, että pystyimme turvaamaan talvisopimuksen, sanoi Euroopan komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič viitaten viime vuonna solmittuun sopimukseen.

Osapuolet olivat yhtä mieltä myös siitä, että neuvottelujen ulkopuolelle jätettiin tällä kertaa Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueiden kaasujakelu. Siitä on tarkoitus keskustella myöhemmin. EU:n lausunnon mukaan kapinallisten hallussa olevan alueen kaasutoimitukset ovat "erittäin monimutkainen asia laillisesti, teknisesti ja poliittisesti".

Venäjä uhkasi viime viikolla keskeyttää kaasutoimitukset Ukrainaan maksamattomien laskujen vuoksi. Kolmannes Euroopan kaasusta tulee Venäjältä ja siitä vajaa puolet Ukrainan kautta.

Venäjä on kymmenen vuoden aikana keskeyttänyt kaasutoimitukset Ukrainaan kolmesti: viime vuonna sekä vuosina 2009 ja 2006.

Lähteet: AFP, AP, Reuters