HIV-pikatestauksen suosio kasvaa Helsingissä

Pikatestausten määrä nousi viime vuonna lähes viidellä sadalla edellisvuoteen verrattuna. Viime vuonna Helsingin HIV-tukikeskuksessa tehtiin runsaat parikymmentä positiivista testitulosta.

HIV-tukikeskus
HIV-testausta Armilan sairaalassa Lappeenrannasta
YLE/Etelä-Karjala

HIV-pikatestauksen suosio kasvaa Helsingissä. Pikatestausten määrä nousi viime vuonna lähes viidellä sadalla edellisvuoteen verrattuna.

HIV-tukikeskuksen mukaan suosion kasvu johtuu aiempaa kohdennetusta markkinoinnista. Testausta on suunnattu tartuntojen suhteen tärkeimmille kohderyhmille eli homo- ja bimiehille.

– Olemme tietoisesti kehittäneet testaupalvelua kohdennetun testauksen suuntaan. Meillä on aikaisemminkin ollut testauspalvelua, joka on suunnattu erityisesti homo- ja bimiehille, kertoo viestintäsuunnittelija Vilma Pietilä Helsingin HIV-tukikeskuksesta.

Myös testipäivien lisääminen on kasvattanut testimääriä.

– Aiemmin palvelu oli kerran kuukaudessa, mutta viime vuonna se muuttui viikottaiseksi palveluksi. Viikottainen palvelu on löytänyt todella hyvin kävijöitä, Pietilä kertoo.

Viime vuonna tukikeskuksessa tehtiin runsaat parikymmentä positiivista testitulosta.

– On tärkeää, että testaukseen on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja. Testiin hakeutumisen kynnys pitää olla mahdollisimman pieni, Pietilä sanoo.

HIV-pikatestiin voi tulla anonyymisti ja se on maksuton. Testituloksen saa minuutissa.