20 vuotta diakoniatyötä tehnyt: Suomeen on muodostunut osaansa alistunut alaluokka

Iisalmen seurakunnan johtavan diakoniaviranhaltijan Anne Pulkan mukaan voi olla vaarallista, että osa ihmisistä eristäytyy muusta yhteiskunnasta.

Kotimaa
Ihmisiä jonottamassa ruokaa. Leipäpusseja etualalla.
Yle

Iisalmen seurakunnan johtava diakoniaviranhaltija Anne Pulkka on tehnyt diakoniatyötä 20 vuotta. Pulkka kertoo todistaneensa uuden alaluokan syntyä Suomeen.

– Meillä on Suomessa nyt ihan oikea luokkayhteiskunta. Osa vähäosaisista ihmisistä on syrjäytynyt muusta yhteiskunnasta, Pulkka toteaa.

Iisalmessa neljä eri kristillistä seurakuntaa ja Pysäkki ry jakavat yhteistä ruoka-apua sitä tarvitseville maanantaisin puolilta päivin. Nyt ruoka-apua aletaan jakaa lisäksi perjantai-iltaisin, jotta myös opiskelijat ja pienituloiset työssä käyvät pääsevät hakemaan ruokakassin.

Kävijöitä on noin 150 joka viikko ja useimmat ovat Pulkan mukaan ruoka-avun vakituisia asiakkaita.

Meillä on Suomessa nyt ihan oikea luokkayhteiskunta.

Anne Pulkka

– Minulle välittyy kuva, että ihmisistä on kiva tavata toisiaan ruoka-apua hakiessa ja jutella keskenään. Siellä voi olla oma itsensä. Osalle näistä ihmisistä on iso kynnys mennä muiden ihmisten pariin, esimerkiksi tilaisuuksiin, joissa pitäisi ostaa väliaikatarjoilua ja pukeutua hyvin. Täällä ei tarvitse yrittää esittää mitään, Pulkka kertoo.

"Ei mitään menetettävää"

Pulkan mielestä yhteiskunnan eriytyminen voi olla vaarallista. Hän huomauttaa, että osa alimpaan luokkaan pudonneista on alistunut kohtaloonsa eikä edes pyri muuttamaan elämäänsä.

– Kun yksi kansanosa on syrjäytetty ja syrjäytynyt, se voi alkaa elää ihan omalakista elämäänsä, missä ei ole mitään menetettävää. Kun on vielä tunne, että yhteiskunta on kerta toisensa jälkeen tuottanut pettymyksen ja ei ole mitään menetettävää, voi tehdä mitä vain, Pulkka painottaa.

Pulkka suomii kovin sanoin yhteiskuntaa vähäosaisten unohtamisesta.

– Yhteiskunta käyttää heitä härskisti hyväkseen. Yhteiskunnan pitäisi huolehtia näiden ihmisten auttamisesta. Se ei kuitenkaan tee niin, koska he eivät jaksa taistella omien oikeuksiensa puolesta, Pulkka moittii.