"Finnish sniper" saa oppia Niinisalossa – tarkka-ampujilla tärkeä rooli armeijassa

Suomessa kaikilla armeijan joukko-osastoilla on tarkka-ampujia. Pelkkä ampumataito ei riitä hyvälle tarkka-ampujalle. Esimerkiksi naamioitumisen harjoitteleminen on keskeinen osa koulutusta.

Kotimaa
Katja Halinen / Yle
Tarkka-ampuja makaa maassa ja tähtää kiväärillä harjoitusmaalia.

Yksi alkuvuoden suosituimpia elokuvia maailmalla on ollut Clint Eastwoodin ohjaama "American Sniper", joka kertoo Yhdysvaltojen armeijan tarkka-ampujan Chris Kylen tarinan. Se on saanut tunnustusta realistisesta kuvauksesta tarkka-ampujan toiminnasta taistelutilanteessa.

Tarkka-ampujilla on Suomenkin puolustusvoimissa tärkeä rooli. Heitä koulutetaan niin kaupunkitaisteluihin, maastoon kuin arktisiinkin olosuhteisiin. Maavoimien esikunnasta ei kerrota puolustusvoimien kouluttamien tarkka-ampujien määrää, koska kyse on erikoiskoulutetuista taistelijoista, joita vihollinen yrittää ensisijaisesti tuhota.

Tarkka-ampujan koulutukseen haetaan luonnollisesti ammunnan harrastajia. Kapteeni Kari Metsä-Tokilan mukaan ampumataidon ohella tarkka-ampujilta vaaditaan myös rauhallisuutta ja itsenäisyyttä.

– Toivomme, että koulutukseen hakeutuvat ovat hyväkuntoisia ja kykeneviä omatoimiseen työskentelyyn. Ammunta- tai metsästystausta on eduksi.

Naamioituminen tärkeimpiä taitoja

Niinisalon varuskunnassa juuri alkaneessa tarkka-ampujakoulutuksessa on kapteeni Metsä-Tokilan mukaan kaksitoista varusmiestä. Peruskoulutus kestää kaksi viikkoa. Ampumisen lisäksi yksi tärkeimmistä taidoista on naamioituminen ja piilossa pysyminen.

– Koulutukseen kuuluu sekä ampumista että taistelutekniikkaa eli miten miehet toimivat kentällä osana omaa joukkoa. Jääkärikomppanian tarkka-ampujille opetetaan erilaiset taidot kuin tiedustelijalle.

Sodassa tarkka-ampujien päätehtävänä on vihollisen erikoishenkilöstön ja -kaluston tuhoaminen.

Hyödyllinen osa koneistoa

Kapteeni Metsä-Tokilan mukaan tarkka-ampujat ovat tärkeä osa puolustusvoimien koneistoa.

– Länsimaissa tarkka-ampujista puhutaan termillä "force multiplier". Se on taito, josta pystytään ulosmittamaan paljon hyötyä. Tarkka-ampuja tukee joukon toimintaa oli hän sitten jalkaväki- tai jääkärikomppanian, sotilaspoliisin tai tiedustelun tarkka-ampuja.

Puolustusvoimien tarkka-ampujat käyttävät asetehdas Sakon aseita. Italialaisomisteinen Sako on ryhtynyt selvittämään, voitaisiinko suomalainen tarkkuusasetuotanto siirtää Italiaan. Kapteeni Metsä-Tokilan on huolissaan osaamisen mahdollisesta valumisesta muualle.

– Nyt olemme pystyneet kertomaan tehtaalle, jos haluamme aseeseen jotain muutoksia. Se olisi huono asia, jos käyttäjä ei enää voisi esittää vaatimuksia valmistajalle.