Kaveri Kanarialla, oma loma nuokkarilla – hiihtoloma voi lokeroida nuoren

Kaikilla perheillä ei ole rahaa, aikaa tai jaksamista järjestää erityistä lomatekemistä. Eriarvoisuuden kokemus voi lisääntyä, jos muut puhuvat lomakokemuksistaan eikä nuorella ole mitään kerrottavaa.

Kotimaa
Laskettelijoita menossa hissiin.
Minna Heikura / Yle

Koululaisten lomaan liittyy kääntöpuolensa. Kaikilla ei ole varaa lähteä lomamatkalle – tai vanhemmat eivät voi vaikka pätkätyöläisinä pitää lomaa lainkaan.

Nuorten keskuudessa voi kuitenkin olla tärkeää, kuka on käynyt lomalla ulkomailla, kuka laskettelemassa, kuka sisähuvipuistossa ja kuka ei ole päässyt mihinkään.

Yhä enemmän lomalla on odotus, että lomalla pitäisi tehdä jotain.

Sanna Aaltonen

– Se voi lisätä eriarvoisuuden kokemusta, että toiset jatkuvasti kertovat lomakokemuksestaan ja jotkut eivät voi osallistua keskusteluun. Nuorten keskuudessa on varmasti hohdokkaampaa pelata pöytätennistä Kanarialla kuin paikallisella nuorisotalolla, sanoo nuorisotutkija Sanna Aaltonen Nuorisotutkimusverkostosta.

Hänen mukaansa vapaa-ajan vietto ja siihen liittyvä kulutus merkitsevät nuorten sosiaalisissa suhteissa paljon. Kulutus rakentaa hierarkista jakoa nuorten arkeen ja ystävyyssuhteisiin. Se näkyy myös lomailussa.

– Yhä enemmän lomalla on odotus, että lomalla pitäisi tehdä jotain ja loma on aikaa, jolloin pitäisi matkustaa johonkin perheen kanssa.

Erityisesti hiihtolomalla vaaditaan varallisuutta, että voi lähteä.

Sanna Aaltonen

Kirjallisuudessa loma on jännää

Hän muistuttaa, että etenkin hiihtolomalla sesonki on lyhyt ja matkailupalvelut ovat kalliita.

– Erityisesti hiihtolomalla vaaditaan varallisuutta, että voi lähteä.

Aaltonen sanoo, että nuorten lomailusta on tutkittu lähinnä sitä, mitä nuoret tekevät. Esimerkiksi sitä ei ole tutkittu, millaisia odotuksia ja merkityksiä tekemisellä on. Aaltonen on julkaissut tutkija Päivi Bergin kanssa aiheesta kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), joka on julkaistu viime vuonna Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Kirjoituksessa tutkijat nostivat esiin muun muassa sen, että nuorille tarkoitetussa kirjallisuudessa loma, etenkin kesäloma, on muutoksen ja jännityksen aikaa. Myös tämä voi lisätä paineita jännään lomaan, Aaltonen arvelee.