Tuomioja jyrähti Venäjän väitteestä: Suomi ei ole toimittanut aseita Ukrainaan

Venäjän ulkoministeriö paheksui maanantaina Suomen lasermittareille myöntämää vientilupaa Ukrainaan, ja piti laitteiden vientiä sodan toisen osapuolen tukemisena.

politiikka
Noptel Oy:n LRF-200 laseretäisyysmittari kuvattuna Oulussa 3. maaliskuuta.
Noptel Oy:n LRF-200 laseretäisyysmittari kuvattuna Oulussa 3. maaliskuuta.Markku Ruottinen / Lehtikuva

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) tyrmää Venäjän väitteet, että Suomi olisi vienyt Ukrainaan aseita.

Venäjä ei ole myöskään ollut virallisesti yhteydessä Suomen ulkoministeriöön laseretäisyysmittarien vientiluvasta, kertoo Tuomioja. Tästä syystä Suomikaan ei aio olla asiasta yhteydessä Venäjään.

Tuomioja painottaa, että Suomi on noudattanut vientilupa-asioissa kaikkia EU:n linjauksia ja kansainvälisiä sopimuksia.

– Meillä on kyllä lähempi tieto EU:n säännöistä kuin Venäjällä. Kaikkia aseidenvientiin liittyviä lupaehtoja on noudatettu tässä tapauksessa tarkoin.

Ulkoministerin mielestä Venäjän reaktiossa näkyy Ukrainan herkkä tilanne. Venäjä ei hänen mukaansa ole aiemmin puuttunut tällä tavalla Suomen vientilupa-asioihin.

Tuomiojan mukaan kyseessä on Venäjän hämäys, jolla se välttää puhumasta Itä-Ukrainan kapinallisten aseista.

– Suurin kysymys on tietysti se, mistä ne kaikki Itä-Ukrainan separatistien käyttämät kehittyneet asejärjestelmät ovat tulleet. En usko, että tässä on mitään erityistä Suomea kohtaan.

Tuomiojamyöntää, että lasermittareita voidaan käyttää osana asejärjestelmiä, vaikka ne eivät ole aseita.

lasermittareita
Noptel

Ulkoministerin mukaan sekä siviili- että sotilaskäyttöön soveltuvien laitteiden kohdalla harkinta tehdään aina tapauskohtaisesti.

Tietyt tuoteluokitukset kuten nämä etäisyysmittarit vaativat aina vientiluvan. Yritykset tekevät hakemuksen puolustusministeriölle ja ulkoministeriö antaa lausunnon hankkeesta ennen valtioneuvoston lupaa, kertoo Tuomioja prosessista.

– Nämä laitteet ovat tarkoitettu käytettäväksi kiikareissa ja ukrainalaisen yrityksen omassa tuotannossa. Viimeksi tällainen vientilupa on myönnetty viime lokakuussa, ja silloin siihen ei kiinnitetty mitään huomiota.

Venäjän ulkoministeriö paheksui maanantaina Suomen lasermittareille myöntämää vientilupaa Ukrainaan.

Venäjän ulkoministeriön verkkosivuilla julkaistussa kannanotossa Venäjä katsoi, että Suomi on rikkonut kansainvälisiä asevientejä rajoittavia sopimuksia tukemalla Ukrainan sodan toista osapuolta.

Venäjän mielestä Suomen päätös oli myös vastoin EU:n linjausta, jonka mukaan aseita ei pidä viedä, jos ne voivat pahentaa aseellista konfliktia.

Valtioneuvosto antoi viime torstaina oulaiselle Noptelille luvan viedä tuhat LRF-200-mallin etäisyysmittaria Ukrainaan. Mittareita voidaan käyttää sekä aseissa että kiikarisovelluksissa.