Hyppää sisältöön

Liika vesi ja liian hyvä multa voivat koitua kasvin turmioksi

Keväisen jutunteon rekvisiitaksi toimitukseen tuotu vehka lähti töistä kotiin amazonin liljana ja uudessa mullassa. Vaikka asiantuntijalla oli kyseisen kukan hoitoon monia neuvoja, osoittautui harvakseltaan tehty ja joskus unohtumaankin päässyt kastelu oikeaksi toiminnaksi.

Kukkakauppias Tiina Latvasalo ja toimittajat Päivi Rautanen sekä Pauliina Jaakkola vaihtamassa multaa Päivin amazoninliljaan. Kuva: Tarmo Niemi/Yle

Kukkakauppias Tiina Latvasalo korjaa heti kättelyssä toimittajaa: toimitukseen rehdattu kukka ei ole vehka vaan amazonin lilja.

– Se on entisaikojen kasvi, joka toki nyt on tullut muotikasviksi, Tiina Latvasalo sanoo.

Koska kyseinen viherkasvi päätyi keväisen mullanvaihtojutun rekvisiitaksi, se on kasteltu edellisenä päivänä. Matkaa toimitukseen kasvi teki tyylikkäästi ruukussaan.

Yleisin kuolinsyy on liikakastelu

Tiina Latvasalon mukaan se, että amazonin liljan kastelu on unohtunut silloin tällöin, ei ole huono juttu. Ehkä jopa päinvastoin.

– Tästä ruukusta puuttuu reikä pohjasta, lasitettu ruukku ei läpäise kosteutta eikä ruukussa ole "salaojaa", Latvasalo tutkii. Perinteinen savinen, lasittamaton ruukku olisi siis parempi koti kukalle.

– Jos olet tätä kukkaa säästeliäästi kastellut, se on ehkä pitänyt sen hengissä. Jos kerrankin kastelee liikaa ja vesi jää ruukkuun viikoksi-kahdeksi, niin kasvi voi olla entinen, Tiina Latvasalo tietää ja neuvoo laittamaan vaikka kalenteriin muistutuksen kastelemisesta noin kolmen viikon välein.

Liikakastelu on kukkakauppiaan mukaan kukkien hoidon yleisin virhe.

– Tämäkin on paksulehtinen eli se kastellaan kerralla hyvin ja annetaan sitten rauhassa kuivahtaa. Nykyasunnoissa on lattialämmitystä ja ilmastointia, jotka ovat vähän kovia kasveille.

Joskus ahdas ruukku ja köyhempi multa on paras

Koska jutunteon aiheena on viherkasvien keväinen mullanvaihto, on reissukukalle hommattu myös multaa.

– Hyvä yleismulta, mutta ehkä liiankin tuhti tälle kasville, joka on aika hentojuurinen ja tykkää ehkä vähän köyhemmästä mullasta. Se kukkiikin paremmin, jos on vähän ahtaassa ruukussa ja kepeällä mullalla, Tiina Latvasalo sanoo.

Tykyn mullan rakennetta hän neuvoo keventämään lisäämällä siihen vaikka hiukan hiekkaa. Niin mullan vedenläpäisykyky paranee. Turhan raskas multa voi tukehduttaa kasvin.

Latvasalon mukaan nopeakasvuisen kasvin mullan voi vaihtaa vaikka vuosittain, mutta yleisimmin mullanvaihto tehdään parin vuoden välein. Pidempiäkin välejä voi olla, kuten vaikka jutun kohteella, amazonin lilljalla jopa viisi vuotta. Mutta miksi mullanvaihto on juuri keväinen homma?

– Kasvi selviytyy parhaiten, kun suurin kasvukausi ei ole vielä päällä. Kun ensimmäisiä vihreitä lähtee tulemaan, on paras aika, Tiina Latvasalo neuvoo.

– Parhaan kasvukauden aikaan kasvi saattaa häiriintyä mullanvaihdosta. Talvella ja syksyllä ei mielellään, kun valon määrä on niin huono.

Hetki sopeutumista ja sitten vasta omalle paikalle

Haastattelun aikana toimittajan kasvi on irrotettu ruukusta varovasti veitsellä reunoja pitkin.

– Muoviruukkua saa vähän paineltua samalla, Tiina Latvasalo sanoo.

Kasvin multa on kosteaa edellispäivän kastelun jäljiltä ja kasvi irtoaakin ruukustaan kohtuullisen helposti.

– Olisi tärkeää saada se suunnilleen samankokoisena ja ehjänä siirrettyä. Tämä ei tarvitse isompaa ruukkua.

Mullanvaihdon yhteydessä amazoninliljan ruukun pohjalle tehdään "salaoja".

– Rikkinäisen ruukun voi vaikka käyttää pohjalle ja laittaa kevyen multakerroksen sen päälle. Koska tämän kasvin osalta on ilmeisesti useampi vuosi, kun mullat on vaihdettu, laitetaan tämä vähän syvempään. Amazonin liljalle tehdään mullanvaihto viiden vuoden välein, muuten riittää pintamulllat.

– Sitten mullanvaihdon jälkeen kastellaan kevyesti. Kun istutetaan uudelleen, laitetaan kasvi pariksi viikoksi puolivarjoisaan paikkaan ja sitten vasta omalle paikalleen, Latvasalo neuvoo.