Katujen suursiivous otti varaslähdön Helsingissä

Lauha talvi on mahdollistanut varaslähdön katujen kevätsiivoukselle. Normaalisti vapuksi valmistuva hiekanpoisto saadaan tehtyä reilusti huhtikuun puolella.

kotisiivous (siivouspalvelut)
Kadunlakaisukone on tavallinen näky Helsingin kaduilla tähän aikaan vuodesta. Kaikkiaan puhdistettavaa on noin 2500 kilometriä.
Kadunlakaisukone on tavallinen näky Helsingin kaduilla tähän aikaan vuodesta. Kaikkiaan puhdistettavaa on noin 2500 kilometriä.Vesa Marttinen / Yle

Keltainen kulkupeli köröttää verkkaiseen tahtiin Helsingin Kaartinkaupungissa. Lakaisukoneenkuljettaja Leif Ekroth istuu ajokkinsa oikeassa laidassa ja tarkkailee vieressä kulkevaa katukiveystä.

Ekroth on puhdistanut Helsingin katuja vuodesta 1975 lähtien. Tuolloin vielä meteli huumasi korvia ja pöly tunkeutui kadulta myös ohjaamoon. Se on onneksi taakse jäänyttä, mutta yksi asia ei muutu. Verkkainen vauhti.

– Tässä ei saa olla kiire minnekään. Työ pitää tehdä rauhallisesti, toteaa Leif Ekroth rauhalliseen tapaansa.

Ekroth vastaa osaltaan yhdestä alueesta, jonka katujen puhdituksen hän suorittaa mieleisessään järjestyksessä.

– Pyrin aina kääntymään oikealle, niin saan yhden korttelin kerrallaan valmiiksi, Ekroth selventää.

Jalkakäytävien puhdistaminen kuuluu kiinteistöille

Kokonaisuudessaan Helsingin katujen siivous kestää kuudesta seitsemään viikkoa, sillä puhdistettavaa on 2 500 kilometriä. Työjärjestys on sama kuin lumenpoistossakin – ensin pääväylät ja lopuksi pikkukadut asuinalueilla.

Normaalisti urakka on valmistunut sopivasti vapun viettoon, mutta tänä vuonna lauha talvi edesauttoi varaslähdön ottamista.

Tässä ei saa olla kiire mihinkään.

lakaisukoneenkuljettaja Leif Ekroth

- Kolmisen viikkoa olemme edellä. Pääsimme aloittamaan karkean hiekan nostamisen jo edellisen viikon torstaina, kertoo ylläpitoinsinööri Tarja Myller rakennusviraston katu- ja puisto-osastolta.

Kun hiekka on pois pyörimästä, kadut vielä vesipestään. Katujen kevätpesun aloitusajankohta riippuu säistä. Tehokas puhdistus onnistuu vasta, kun lumi ja jää ovat täysin sulaneet katujen reunoilta.

Pölyntorjunta edellyttää myös kiinteistöjen omaa aktiivisuutta. Erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla pesu on syytä suorittaa jopa päivittäin. Jalkakäytävien puhdistaminen on kantakaupungissa kiinteistöjen vastuulla. Esikaupunkialueilla ja Etu-Töölössä kaupunki huolehtii niistäkin.

Puhdistusaikataulut on merkitty siirtokehotuskatukyltein. Oikein siirretyt ajoneuvot jouduttavat puhdistusurakkaa.