1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaatunut sotilas piti mukanaan lapsensa tuttia – 60 vuotta myöhemmin tutti palasi omistajalleen

Ryhmä suomalaisia matkaa säännöllisesti itärajan taakse etsimään sankarivainajia. He tuovat takaisin maataan puolustamaan lähteneitä ja sille tielleen jääneitä suomalaissotilaita.

Kotimaan uutiset
Kahdessa osassa tutti 1940-luvulta
Kuvan tutti löytyi kaatuneen sotilaan taskusta.Mika Albertsson

Rajavartiomestari Mika Albertsson johtaa Taipale-nimistä ryhmää, joka on etsinyt Karjalankannakselle kaatuneita suomalaisia sotilaita 20 vuoden ajan.

Taipale-ryhmä on tuonut Suomeen 260 vainajan jäänteet. Nyt sadat sotilaat ovat taas maassa, jonka vapautta he puolustivat hengellään.

Yksi Taipale-ryhmän ikimuistoisimmista tapauksista alkoi lapsen tutista.

Isä kantoi muiston perheestään rintamalle

Sotilaan lapsi antoi isälleen tutin tämän lähtiessä viimeisiltä lomiltaan takaisin rintamalle. Sinne matkalle isä jäi.

Yli puoli vuosisataa myöhemmin Neuvostoliitolle luovutetulta Talin alueelta löydettiin sotilas, jonka mukana oli lapsen tutti. Vainajan löytänyt Taipale-ryhmä päätti selvittää, josko tutin antaja olisi vielä hengissä.

Selvisi, että sota-ajan lapsi oli muuttanut 60-luvulla Ruotsiin ja sieltä Taipale-ryhmä hänet löysi.

Ryhmä sai sotilaan lapsen osoitteen ja hänen suostumuksellaan he kävivät Ruotsissa palauttamassa tutin oikealle omistajalleen.

– Hän ei alkuun ihan ymmärtänyt, että mitä oli tapahtunut. Vasta kun ryhmä poistui, niin tuli puhelinsoitto, että nyt hän ymmärtää. Vuolaita kiitoksia tuli, vaikka omainen ei isästään mitään muistanutkaan, Albertsson kertoo.

Tuntemattomia sotilaita

Tutti on poikkeuksellinen löytö sankarivainajia etsittäessä. Sotilaiden kantamat tuntolevyt sen sijaan auttavat nimensä mukaisesti tunnistamaan, kenen jäännöksistä on kyse. Kun kaatuneen sotilaan omaiset on löydetty, tehdään myös dna-testi, jolla henkilöllisyys varmistuu.

Tunnistetujen sotilaiden jäänteet haudataan sankarihautausmaalle.

1940
Katoamisilmoitus vuodelta 1940.Ulla Ylönen

Taipale-ryhmä palauttaa omaisille kaikki tuntolevyt, jotka he vainajilta löytävät.

– Tapanamme on käydä myös saattamassa tunnistettu haudan lepoon. Yleensä annamme siellä tilaisuudessa sitten omaisille tuntolevynkin. Omaisten joukossa on sisaria, veljiä ja lapsia. Näinä päivinä sankarivainajat kiinnostavat erityisesti myös lapsenlapsia. Se on hieno asia, Albertsson sanoo.

Suurinta osaa vainajista ei kuitenkaan pystytä tunnistamaan. Heidät haudataan Lappeenrannassa tuntemattomina.

– Tämä on meidän sukupolven kiitos sankarivainajille ja veteraanisukupolvelle. Olen aina sanonut, että sen ajan sotilailla oli hieno ajatus: kaveria ei jätetä. Miksei se voisi olla niin tänäkin päivänä, Albertsson toteaa.

_Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys toi tänään tiistaina liki kahdeksankymmenen sankarivainajan jäänteet Lappeenrantaan. Vainajat ovat kaatuneet talvi- ja jatkosodissa Karjalan kannaksella ja Laatokan Karjalassa. Tuntemattomien sotilaiden jäänteet siunataan haudan lepoon Lappeenrannassa toukokuussa. _

Lue seuraavaksi