1. yle.fi
  2. Uutiset

Google vie Street View’n Amazonin viidakkoon – video

Hakukoneyhtiö Google yhdisti voimansa brasilialaisen kansalaisjärjestön kanssa ja yhteistyön tuloksena Google on lisännyt katunäkymäpalveluunsa kuvia sademetsästä satojen kilometrien matkalta. Järjestön työntekijät rakensivat kameralle jopa köysiradan viidakon keskelle.

tiede
Mies kulkee sademetsässä Steet View -kamera selässään.
Googlen Street View -palveluun on lisätty brasilialaisen kansalaisjärjestön avustuksella panoraamakuvia Amazonin viidakosta satojen kilometrien matkalta.

Uusimmat näkymät Googlen Street View -palvelussa ovat paikasta, jossa ei juuri ole teitä.

Googlen ja brasilialaisen Sustainable Amazon Foundation (FAS) -kansalaisjärjestön yhteistyön ansiosta palvelussa voi nyt selata panoraamakuvia keskeltä Amazonin sademetsää.

Kuvien ottamiseen käytettiin Googlen Street View Trekker -nimellä kutsumaa kamerajärjestelmää, joka on asennettu reppuun. Parinkymmenen kilon painoisen repun 15 kameraa ottivat panoraamakuvan 2,5 sekunnin välein.

Yhteensä kamera kulki sademetsässä FAS:n työntekijöiden kuljettamana veneissä yli 500 kilometriä jokia ja järviä pitkin ja 20 kilometriä pitkin alueen polkuja työntekijöiden selässä. Palveluun päätyivät näkymät Rio Aripuanã-, Rio Madeira- ja Rio Mariepauá-joilta. Rio Madeira on yksi Amazon-joen suurimmista sivuhaaroista.

FAS jopa rakensi sademetsään köysiradan, jota pitkin he laskivat kameran saadakseen kuvia puiden latvojen tasalta. BBC:n mukaan puiden latvojen tasolta maahan laskeutuessaan kamera saavutti köysiradalla jopa sadan kilometrin tuntivauhdin.

FAS:n työntekijöiden piti etsiä köysiradalle sopivaa rakennuspaikkaa pitkin sademetsää. Lopulta he löysivät noin 60 metrin korkeudesta laskeutuvalle köysiradalle paikan, jossa kamera ei ollut vaarassa törmätä puiden runkoihin tai oksiin. Uutistoimisto AP:n mukaan työntekijät löysivät lopulta sopivan paikan apinalauman avulla.

Reilut kaksi viikkoa kestäneen projektin aikana sen työntekijät vierailivat myös 17 paikallisessa kylässä ja kuvat kylistä löytyvät myös palvelusta.

Google Maps johti uusien lajien löytymiseen

Tämänkertainen projekti on toinen kerta, kun Google ja FAS ovat työskennelleet yhdessä. Ensimmäiset Street View -kuvat Amazonin alueelta lisättiin palveluun vuonna 2012, eli samana vuonna kuin Google julkisti Trekker-kameransa.

Aiemmin Trekker-kamera on tuottanut Street View -valokuvia esimerkiksi veden alta Galapagos-saarilta sekä koiravaljakkoajelulta Kanadan tundralta.

Google toivoo, että uudet kuvat sademetsästä auttavat myös tutkijoita. BBC:n mukaan vuonna 2009 brittitutkija löysi Google Mapsin avulla ennen tuntemattoman metsän Pohjois-Mosambikin vuorilta. Vierailtuaan paikalla hän löysi alueelta lukuisia tuntemattomia lajeja.

FAS on brasilialainen voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka pyrkii edistämään Amazonin sademetsän suojelua ja kestävää kehitystä alueella.

Nyt kuvatulla alueella asuu noin 6 000 perhettä. Alue kärsi vuonna 2014 historiallisen pahoista tulvista, kun vedenpinta Rio Madeira -joessa nousi metrejä. FAS auttoi alueen asukkaita korjaamaan tulvan tuhoamat kotinsa ja viljelysmaansa sekä toimitti heille muun muassa viljelyskasvien siemeniä, rokotteita ja vedensuodattimia.

– Street View'n avulla ihmiset voivat tutustua alueella elävien ihmisten arkeen ja nähdä, minkälaisia haasteita he joutuvat kohtaamaan joka päivä. Maailman täytyy saada tietää sademetsän ja alueella elävien ihmisten arvosta, FAS:n johtaja Virgilio Viana sanoi.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi