Kasvuyritysten pääomasijoituksiin ennätyslukuja

Pääomasijoittajien sijoitukset kasvuyrityksiin ovat kasvaneet.

talous

Ennätysmäärä kasvuyrityksiä sai viime vuonna pääomasijoituksia.

Pääomasijoituksia tehtiin viime vuonna 202 yritykseen. Edellisvuonna lukema oli 177, joten kasvua oli noin 14 prosenttia.

Rahallisesti eniten sijoituksia tehtiin rakennusteollisuuden yrityksiin, noin 120 kappaletta, mutta määrällisesti eniten tietokone- ja kuluttajaelektroniikka-alan yrityksiin, noin 70 miljoonaa euroa.

Lisäksi nelinkertainen määrä aloittavista yrityksistä sai alkuvaiheen rahoitusta vuoden 2013 lukemaan verrattuna. Myös ns. buyout-sijoitusten määrä on kasvanut selvästi.

Vuonna 2014 rahaa sijoitettiin 477 miljoonaa euroa. Vuonna 2013 summa oli 256 miljoonaa, mutta vielä kymmenkunta vuotta sitten vain noin 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Tilastot perustuvat Suomen pääomasijoitusyhdistys ry:n (FVCA) (siirryt toiseen palveluun) ja Suomen businessenkelien yhdistyksen (FiBAN) (siirryt toiseen palveluun) ennakkotilastoihin.

Kasvuyrityksellä ei ole tarkkaa määritelmää, mutta sitä voidaan kuvata myös nimellä Startup-yritys. Sellainen on kasvuhakuinen nuori yritys, jossa on töissä vähintään kymmenen ihmistä.

Lisäksi startup-yrityksellä voidaan tarkoittaa sellaista yritystä, joka ei kasvun tai tuotekehittelynsä takia vielä tuota voittoa.

Venture-sijoittaminen tarkoittaa aloittavassa vaiheessa olevan yrityksen rahoittamista vaiheessa, jossa yrityksen kassavirta on miinuksella ja yhtiö tarvitsee paljon rahaa kehitystyöhön.

Buyout-sijoittamisessa taas jalostetaan jo tuottavia ja kannattavia yrityksiä vieläkin paremmiksi.