Nallekarkki voi olla liian kevyt kaupan vaa'alle

Kauppojen hedelmä- ja vihannesvaa'at saattavat kieltäytyä antamasta hintaa hyvin kevyelle tuotteelle. Vaakoihin säädetty alaraja voi vaihdella parista grammasta ylöspäin.

Kotimaa
kauppa appelsiinien punnitus.
Yle

Osa elintarvikekaupoissa myytävistä tavaroista voi olla niin kevyitä, etteivät kaupan vaa'at anna niille hintaa. Tämän porsaanreiän ovat löytäneet esimerkiksi yksittäisiä karkkeja punnitsevat asiakkaat. Periaatteessa myös yhden viinirypäleen hinnaksi voisi tulla nolla euroa. Kauppojen vaakoja ei kuitenkaan ole välttämättä viritetty samalle grammarajalle.

Porilaisessa marketissa asiakas oli yrittänyt punnita yhtä chilipalkoa. Vaaka näytti elintarvikkeen painon ja hinnan, mutta ei suostunut antamaan hintatarraa. Paikalle piti pyytää osaston vastaava, joka kirjoitti ostoksesta käsin hintalapun.

Asiakkaalle kerrottiin, että hedelmäosaston vaa'an alarajaksi oli viritetty 15 grammaa. Syynä oli se, että lapset olivat punninneet vaa'alla yksittäisiä karkkeja ja saaneet niiden hinnaksi nolla euroa.

Eri käytäntöjä

Euralaisessa kaupassa vaa'at on viritetty selvästi alemmalle grammarajalle. Kaupan karkkivaa'an alarajaksi on laitettu kaksi ja vihannesvaa'an viisi grammaa.

– Pelkkä tyhjä karkkipussi painaa jo kaksi grammaa.Tai yksittäinen karkki. Jos nallekarkki painaa kaksi grammaa, tulee sillekin hintaa pari senttiä, kertoo kauppias Kimmo Sampo.

Myös hedelmä- ja vihannespuolelta on vaikea löytää niin kevyitä tuotteita, ettei vaaka antaisi niille hintaa.

– Yksittäinen viinirypäle voi painaa alle viisi grammaa ja ehkä myös kirsikkatomaatti. Jos näin käy, tämän yhden rypäleen tai kirsikkatomaatin voisi saada ilmaiseksi. Toistaiseksi tätä ei ole kukaan kokeillut.