Kaatuneen rattijuoppoaloitteen takana olleet vanhemmat: "Olo on kiitollinen, ei pettynyt"

Vaikka promillerajan laskeminen ei saanut kannatusta, valiokunnan muut ehdotukset lämmittävät aloitteentekijän sydäntä. Isä uskoo, että jo nyt käyty keskustelu on saanut hyvää aikaan.

politiikka
Mies seisoo maantien laidassa
Pertti Huotari / Yle

Jorma Sonninen seisoo mietteliäänä Lapinlahden Nerkoonniementiellä – paikassa, jossa hänen tyttärensä kuoli rattijuopon yliajamana vajaa kolme vuotta sitten.

Sonnisen ja hänen taustajoukkojensa ajama kansalaisaloite rattijuoppouden kovemmista tuomioista meni tänään nurin eduskunnan lakivaliokunnassa. Sonninen ei näe asiaa kuitenkaan pettymyksen kautta.

– Aloite menee vielä eduskunnan äänestykseen. Lisäksi ehdotukset, joita valiokunta teki, sisältävät hyviä asioita. Olo ei ole missään tapauksessa pettynyt, valiokunta on kuitenkin tehnyt kovan työn ja panostanut paljon lakialoitteen eteenpäin viemiseksi. Siitä olen kiitollinen.

Valiokunta on tehnyt kovan työn lakialoitteen eteenpäin viemiseksi

Jorma Sonninen

Lakivaliokunta esittää, että aloite promillerajan laskemisesta hylätään. Sen sijaan se patistaa hallitusta kiireellisesti toimiin alkolukon käytön lisäämiseksi sekä nuorten ratttijuoppoudesta epäiltyjen päihdetilanteen kartoittamisen tehostamiseksi.

Lakivaliokunta haluaa hallituksen myös selvittävän, käytetäänkö ajoneuvon takavarikoimista valtiolle lain sallimassa laajuudessa.

Kansalainen voi oikeasti vaikuttaa

Sonninen iloitsee myös siitä, että kansalaisten mahdollisuudet heille tärkeiden asioiden eteenpäin viemiseen ovat todellisia.

– Ei se ihan yksinkertaista ole, mutta vaikuttaminen nimenomaan kansalaisaloitteen myötä on hyvä tapa pitää asioita esillä. Aloite on otettu tosissaan, ja uskon että jo nyt käyty keskustelu parantaa liikenneturvallisuutta ja antaa ajattelemisen aihetta esimerkiksi omaan alkoholinkäyttöön.

Aloitteessa vaadittiin muun muassa sitä, että rattijuoppouden promillerajaa lasketaan, rattijuopon auto takavarikoidaan välittömästi valtiolle ja rattijuoppojen aiheuttamat kuolemantapaukset tulkitaan tapoiksi ja loukkaantumiset tapon yrityksiksi. Kansalaisaloite keräsi yli 60 000 allekirjoittajaa.

Ikävät tapahtumat eivät unohdu

Sonnisten 11-vuotias tytär menehtyi, kun 52-vuotias lapinlahtelaisnainen ajoi kahden pyörällä liikkuneen lapsen päälle Nerkoonniementiellä. Kuljettaja puhalsi poliisin alkometriin 2,2 promillenlukemat.

Kun vain ei kenenkään tarvitsisi enää samaa kokea

Jorma Sonninen

Onnettomuuden jälkeen paikkakunnalle perustettiin kansanliike tierauhan puolesta. Se on järjestänyt vuosittain muun muassa tierauhamarssin, jossa on ollut mukana myös paikallinen pyöräilyseura.

Aivan tapahtumapaikan vieressä on autoilijoita lapsista varoittava liikennemerkki. Isän mieltä ikävät tapahtumat eivät jätä koskaan.

– Kyllä se mielessä aina on. Kun vain ei kenenkään tarvitsisi enää samaa kokea.