1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Suomi osallistuu Naton kriisinhallintaharjoitukseen – kuvitteellinen kriisi kahden maan välillä

Harjoitukseen osallistuvat Naton jäsenmaiden lisäksi kumppanimaista muun muassa Suomi, Ruotsi ja Ukraina.

Suomi osallistuu Naton kriisinhallintaharjoitukseen 4.-10. maaliskuuta. Tänä vuonna harjoitukseen osallistuvat Naton jäsenmaiden lisäksi kumppanimaista Suomi, Ruotsi, Australia, Japani ja Ukraina.

Harjoituksessa kahden kaukana Naton alueesta sijaitsevan kuvitteellisen valtion välille kehittyy kriisi, jolla on humanitaarisia sekä merelliseen turvallisuuteen liittyviä ulottuvuuksia. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Suomen tarkoituksena on harjoitella osallistumista Naton kriisinhallinnan suunnitteluun sekä kansallisia toiminta- ja päätöksentekomekanismeja.

Naton Crisis Management Exercise 2015 CMX15-harjoitukseen osallistuu Suomesta ulkoministeriö ja Suomen Nato-edustusto Brysselissä, puolustusministeriö, pääesikunta, valtioneuvoston kanslia ja tarpeen mukaan muut viranomaiset. CMX-harjoituksiin ei osallistu sotilasjoukkoja eikä niihin kuulu toimintaa kentällä.

CMX on Naton säännöllinen päätöksenteko- ja konsultaatioharjoitus, joka on kumppanimaille avoin nyt kuudetta kertaa. Suomi on osallistunut myös viiteen aiempaan kumppanimaille avoimeen harjoitukseen, vuosina 2005, 2008, 2010, 2011 ja 2012.