Aistikeskus auttaa niitä, joilla aistit ovat hukassa

Ihmisen aistit ovat avain vuorovaikutukseen. Kommunikointi muuttuu tilanteessa, jossa joku aisti puuttuu tai joku toimii vajavaisesti. Aistikeskus tarjoaa mahdollisuuksia päästä hukassa olevien aistien jäljille.

terveys
Pallomeressä
Aistikeskuksessa voi rentoutua vaikka pellomeressä. Birgitta Vuorela/Yle

Aistien aktivoinnin merkitys huomattiin Seinäjoella jo varhain. Ensimmäinen aistikeskus Eskooseen perustettiin vuonna 1997. Sittemmin se joutui luovuttamaan tilansa asukkaiden tarpeisiin, mutta tällä viikolla asukkaiden käyttöön valmistuu uusi, entistä ehompi aistihavaintokeskus Sateenkaari. Eskoon palvelukeskus on tarkoitettu erityisesti vaikeasti vammaisille.

Eskoossa työskentelevä fysioterapeutti Sari Erkinheimo malttaa tuskin odottaa, että pääsee esittelemään tilat asukkaille.

– Meillä jokaisella on aisteja. Osalla ne toimivat hyvin, osalla vähän heikommin. Aistikeskuksessa yritetään auttaa niitä, joilla aistit ovat hukassa. Silloin tarvitaan toinen ihminen ja luotu tila, sanoo Sari Erkinheimo.

Aistikeskuksesta löytyy mm. pimeähuone.
Aistikeskuksesta löytyy mm. pimeähuone. Birgitta Vuorela/Yle

Huoneet on suunniteltu uusien aistimusten kokemiseen ja vanhojen mieleen palauttamiseen. Esimerkiksi pimeässä huoneessa sinivalo saa valkoisen ja neonvärit hohtamaan, mikä tarjoaa näköelämyksiä myös heikkonäköisille.

Valkoisessa huoneessa puolestaan tähtitaivaiden ja kuplaputkien valovaihtelut rauhallisen musiikin kera auttavat rentoutumaan. Rauhoittumisen vastapainoksi voi tasapainoilla liikuntatilassa tai pulahtaa pallomereen.

Esimerkiksi autistisen henkilön voi olla vaikea kohdata aistejaan, sanoo Sari Erkinheimo.

– Kun he täällä pystyvät ne kohtaamaan ja rentoutumaan, käyttäytyminen muuttuu rauhallisemmaksi myös arjessa.

Kokemukset palkitsevat

Omassa työssään fysioterapeutti Sari Erkinheimo on todennut erityisen palkitsevaksi sen, että aistimuksen kautta tulevasta havainnosta oppii ja tämä oppi voi siirtyä arkiseen elämään, vaikka ruokailuun ja pukemisiin.

– Muistan esimerkiksi asiakkaan, joka ei tiennyt mitä tehdä käsillä. Laitoimme valkoiset hanskat käteen pimeähuoneessa ja pikku hiljaa asiakas huomasi, että nämä jutut kuuluvat häneen ja hän pystyy tarttumaan ja tekemään. Tämä kaikki siirtyi myös siihen arkeen, iloitsee Sari Erkinheimo.

Aistikeskus Sateenkaaren tilat palvelevat erityisesti Eskoon väkeä, mutta myös muilla on mahdollisuus päästä kutittelemaan aistejaan. Eikä se hassumpi ajatus olisikaan? Fysioterapeutti Sari Erkinheimon omakohtaiset kokemukset ovat kannustavia.

– Nykyään ihmisillä on aina vähän kiire. Täällä kiire muuttuu, se ei enää ole niin stressaavaa. Tätä tarvitsee myös tavallinen työihminen.