Näkökulma: Kiinan ympäristöpolitiikan puutteet paljastavan elokuvan suosio on ennennäkemätön

Saako kohufilmi aikaan muutoksia Kiinan ympäristöpolitiikassa, kysyy Ylen Pekingin kirjeenvaihtaja Sari Taussi.

Pekingin pilvenpiirtäjät peittyivät saastesumuun marraskuussa 2014. Kuva: Diego Azubel / EPA

Näinä päivinä Kiinan suosituin elokuva ei suinkaan ole Fifty shades of Grey, vaikka harmaudesta puhutaan uudessa hittielokuvassakin. Netissä kulovalkean lailla leviävä Under the Dome kertoo ilmansaasteista ja pistää harvinaisella tavalla koville Kiinan viranomaisia.

Entinen tv-toimittaja ja julkkis Chai Jing on tehnyt yli puolitoista tuntia kestävän videon, joka julkistettiin vain muutamaa päivää ennen Kiinan vuotuista kommunistisen puolueen kokousta.

Merkittävää on, että video on saanut julkistusluvan, vaikka siinä paljastetaan etenkin valtion omistaman energiateollisuuden kyvyttömyys noudattaa ympäristösäädöksiä.

**Chai käyttää hienosti **– tai häikäilemättä – omaa elämäänsä elokuvan vetonaulana.

Dokumentin alussa tekijä kertoo salintäydelle yleisölle kiinnostuneensa saasteista huomattuaan olevansa raskaana ja kuultuaan, että lapsella on pieni kasvain. Elokuvasta ei käy ilmi, johtuuko kasvain saasteista, mutta Chai huolestuu siitä, minkälainen elämä hänen tyttärellään on edessään.

Koskettavimpia kohtia elokuvassa on, kun tekijä haastattelee pientä tyttöä pitkään pahoista ilmansaasteista kärsineessä Shanxin maakuntaan.

- Oletko nähnyt koskaan tähtitaivasta, Chai kysyy.

- En koskaan, tyttö vastaa.

- Éntä sinistä taivasta?

- Olen nähnyt joskus hieman sinistä taivasta.

- Entä valkoisia pilviä?

- En koskaan.

Sinänsä elokuvassa esitetyt madonluvut Kiinan ilmansaasteista ovat tuttuja mm. meille Pekingissä työskenteleville ulkomaisille toimittajille. Kuten se, että vuoden 2014 päivistä peräti puolet oli saastuneita. Tai se, että ilmansaasteet vaikuttavat jo 600 miljoonan ihmisen elämään. Tai arvio, että saasteet aiheuttavat 500 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain.

**Dokumentti on taiten **ja vaivalla tehty. Esimerkiksi eri kokoisten myrkyllisiä aineita sitovien saastehiukkasten matkaa ihmisruumiin sisällä kuvataan hienosti animaatiolla.

Toimittaja menee mm. terästehtaisiin Hebein maakunnassa ja paljastaa, että tehtaat eivät saa rangaistusta rikottuaan ympäristösäädöksiä. Eri viranomaiset pallottelevat vastuuta ongelmasta.

Elokuva julkistettiin lauantaina kiinaksi useilla kiinalaisilla suoratoistosivustoilla. Alkuviikkoon mennessä sitä oli katsottu ainakin 155 miljoonaa kertaa. Dokumenttia on verrattu mm. Al Goren ilmastonmuutoselokuvaan Epämiellyttävä totuus.

**Pekingin kaduilla elokuva **herätti sekä ihastusta että epäileviä reaktioita lähinnä siksi, että jotkut eivät pidä elokuvan tekijän persoonasta.

– Hän paljastaa mistä saastesumussa todella on kyse. Muutoksen aikaansaamiseen menee kuitenkin yksi tai kaksi sukupolvea. Uskon silti, että elokuvalla on vaikutusta, sanoi eräs nainen.

– Hänellä ei ole riittävästi tieteellistä koulutusta tällaisen elokuvan tekemiseen. Sitä paitsi hän yhä polttaa tupakkaa ja ajaa suurta autoa, sanoi toinen henkilö, joka ei tosin ollut nähnyt elokuvaa.

Vaikka elokuva julkistettiin avoimesti, suuri suosio on saanut myös sensuuriviranomaisia liikkeelle, kertoo Wall Street Journal -lehti. Lehden mukaan useita kiinalaisia toimittajia on kehotettu antamasta liian paljon huomiota Chain elokuvalle.

**Keskustelu Kiinan sosiaalisessa **mediassa kuitenkin jatkuu. Merkittävää on ollut myös joidenkin viranomaisten tuki dokumentille.

Kiinan uusi ympäristöministeri Chen Jining sanoo henkilökohtaisesti kiittäneensä Chai Jingiä elokuvan tekemisestä. Ympäristöviranomaiset ovat parin viime vuoden aikana alkaneet yhä avoimemmin julkistaa tietoja ilmansaasteita.

Saa nähdä, onko ”Kupolin alla” dokumentti käänteentekevä Kiinan ympäristöpolitiikassa. Ainakin se luo paineita tositoimiin.