Inhottava suklaa pakottaa puodinpitäjän nukkumaan lattialla

Jo 70-luvulla Jouko Rajanen lintsasi koulusta voidakseen keittää kotona toffeeta tai paistaa lättyjä. Sittemmin Rajasesta on tullut kokki, keittiöpäällikkö ja maailman pohjoisimman suklaapuodin yrittäjä. Suklaata Rajanen rakastaa, koska pitää sitä inhottavimpana kaikista raaka-aineista.

ilmiöt
Käsintehtyjä suklaita
Rovaniemeläisen suklaapuodin erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa kuuman kysynnän hillakonvehdit ja hämmentävä savuporosuklaa.Bikka Puoskari / Yle
Suklaapuotiyrittäjä Jouko Rajanen ja kondiittori Piia Myllykangas
Suklaapuoti Choco Delin yrittäjää Jouko Rajasta haastattelee Bikka Puoskari.

Rovaniemeläinen Jouko Rajanen pyörittää maailman pohjoisinta suklaapuotia, jossa suklaat valmistetaan alusta loppuun itse ja keskieurooppalaiseen tyyliin.

Oma suklaakahvila toimii nyt kolmatta vuotta, ja jo sitä ennen yritys oli olemassa pienemmissä puitteissa.

– Minähän olen aina ollut hirveän makean perso. Joskus 2000-luvun alussa aloin värkkäämään suklaan kanssa ja pikkuhiljaa jäin aika lailla koukkuun siihen, Rajanen sanoo.

Inhottava suklaa

Rajanen on tehnyt erilaisia keittiöhommia nyt parinkymmenen vuoden ajan, mutta palo herkkujen loihtimiseen hänellä on ollut aina.

Suklaapuotiyrittäjä Jouko Rajanen ja kondiittori Piia Myllykangas
Maailman pohjoisimman suklaapuodin yrittäjä on Jouko Rajanen. Vieressä kondiittori Piia Myllykangas.Bikka Puoskari / Yle

– Ala-asteelta on jo muistikuvia, että luokkakaverin kanssa ollaan lintsattu koulusta ja keitetty toffeeta tai paistettu lättyjä meillä kotona.

Intohimo suklaaseen syttyi vuosikausia myöhemmin, kun kokki Jouko Rajaselle kävi selväksi, kuinka vaikeaa suklaata on käsitellä.

– Se on oikeastaan inhottavin raaka-aine, jonka tiedän. Se käyttäytyy joka kerta eri tavalla, lämpötilat ja ilmankosteudet vaikuttavat siihen. Sehän siinä ehkä onkin se juju. Ei mennä sieltä mistä rima on matalin, vaan aina pitää tietää mitä tekee.

Tekemistä suklaakonvehtien taikomisessa riittääkin, kun pelkät alkuvalmistelutyöt vievät Rajasen mukaan helposti 5-6 tuntia.

– Aina niiden tekeminen on haastavaa. Minäkään en tee yhtään konvehtia päivässä, aina menee kaksi päivää.

Lopussa pitkän kaavan pikkutarkka näpertäminen palkitaan.

– Kaikista palkitsevin työvaihe on se, kun konvehdit kumotaan ja laitetaan vitriiniin ja on onnistuttu työssä.

Yöunia kivilattialla uunin edessä

Rajasen suklaapuodin myyvin tuote on tällä hetkellä lappilainen erikoisuus: hillasuklaa. Vitriinissä on usein tarjolla myös toista harvinaisuutta, eli savuporosuklaata.

– Meillä on vapaat kädet tehdä ihan sitä mitä haluamme, kun emme kuulu mihinkään ketjuun. Reseptiikka on hallussa ja voimme tehdä pieniä kokeiluja päivittäin, Jouko Rajanen sanoo.

Alkoivat nuo työpäivät venähtää vähän liian pitkiksi, 16-18 tuhtia päivässä on vähän liikaa. Lapsia ja vaimoakin pitäisi joskus nähdä.

Jouko Rajanen

Tuota vapautta Rajanen rakastaa.

– Tämä paikka on pieni ihmisen protesti raakapakasteille.

Oman yrityksen luotsaamisen ohessa Rajanen on työskennellyt koko ajan myös keittiöpäällikkönä opetusravintola Oppipojassa. Välillä mehut on puristettu melko vähiin, kun tekemistä on riittänyt monella rintamalla. Siksi Rajanen on juuri irtisanoutunut keittiöpäällikön työstään.

– Alkoivat nuo työpäivät venähtää vähän liian pitkiksi, 16-18 tuntia päivässä on vähän liikaa. Lapsia ja vaimoakin pitäisi joskus nähdä.

Aika tuskin käy pitkäksi, vaikka yksi työ päättyy.

– Monta korttia on kääntämättä. Nyt pystyy panostamaan yritykseen. Ja vaimokin sanoi, että nythän ehdin laittaa ruokaakin kotona ja ehkä näkemään lapsiakin sitten.

Rajasen työ opetusravintolan keittiöpäällikkönä päättyy kuukauden kuluttua. Päätös saattaa johtaa jopa siihen, ettei kiivaimpina aikoina tarvitse enää nukkua lyhyitä yöuniaan kahvilan lattialla.

– Joulukuu meni sillä tavalla. Jokainen voi kokeilla miltä tuntuu nukkua 120-senttisellä retkipatjalla pipo päässä ja uunin edessä kivilattialla. Onhan se aina kokemus, Rajanen hymähtää.

Suomen paras leipomo?

Rajasen suklaakahvila Choco Deli on myös mukana JIM-tv-kanavalla alkuvuoden ajan käydyssä Suomen paras leipomo -kilpailussa.

Kisa on edennyt nyt semifinaalivaiheeseen, ja tiistaina televisiossa nähdään ensimmäinen semifinaali.

– Kyllähän tässä aika lailla on jännitystä ilmassa, toteaa kuvauslamppujen paahteessa parhaansa antanut Jouko Rajanen.

Kisassa on tiistaisen semifinaalijakson jälkeen edessä vielä toinen semifinaali. Valtakunnan valioleipomo selviää kahden viikon kuluttua finaalilähetyksessä, jossa kaksi parasta leipomoa valmistavat tuomareiden katseiden alla hääkakun Nasima Razmyarille.