Tarvitseeko nykyihminen kädentaitoja – kehtaatko olla tumpelo?

Pitääkö kaikki osata tehdä itse? Parsia sukat, vaihtaa autoon kesärenkaat, korjata vuotava hana ja valmistaa perheelle gourmet-illallinen? Kun ostaa tarvitsemiaan palveluita, työllistää samalla muita ihmisiä ja pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä.

Kotimaa
Kuvassa porakone remonttityömaalla.
Anssi Leppänen / Yle

Ennen oli selvää, että perheen äiti korjasi vaatteet ja ompeli uusia. Isäntä oli tuhattaituri: ei löytynyt sellaista kotiaskaretta, josta hän ei olisi selviytynyt. Olihan hän rakentanut talonsakin itse, "pitkästä tavarasta" tietenkin.

Nykyihmisellä on uusia taitoja, joita ei ennen tarvittu. Pitääkö jokaisen silti pitää kädentaitoja ainakin jollain tasolla yllä? Avun pyytäminen yksinkertaiselta tuntuvan asian hoitamiseksi hävettää. Missä menee raja, jolloin kutsut ammatti-ihmisen apuun?

Pitääkö jokaisen osata, tai ainakin yhden perheestä, porata seinään reikä proppua varten, että saa peilin ripustettua? Tai lyhentää housut?

Onko sellaisia askareita, joihin ei yksinkertaisesti kehtaa tilata ammattilaista paikalle? Onko jokin silloin mennyt pieleen kansalaistaitojen opettelussa? Ettei vaan päästäisi uusavuttomaksi sanomaan...