1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Pienelle kunnalle uusi kuntosali on iso juttu

Kuntalaisaloitteesta alkunsa saanut Hyrynsalmen kunnan kuntosali on ollut monenlaisessa käytössä heti avaamisestaan alkaen. Työikäiset ja eläkeläiset ovat ottaneet uutuuttaan hohkaavan salin aktiivikäyttöön.

ilmiöt
Kuntosalissa liikutaan.
Yle

Hyrynsalmella selvitettiin viime vuonna, voisiko kunnan työntekijöille antaa mahdollisuuden harrastaa kuntosaliliikuntaa tunti viikossa työajalla. Vaikka suunnitelma ei toteutunut, saatiin Hyrynsalmelle uusi kuntosali helmikuussa, ja kunnan työntekijöillä on käytössä sähköinen Tyky-Online kuntoseteli, jolla tuetaan työntekijöiden omaehtoista liikuntaa.

– Liikunta on tärkeä osa työkyvyn ylläpitämiseen. Kaikki eivät innostu kuntosalista, mutta olipa se sitten hyötyliikuntaa tai kuntosalissa tapahtuvaa liikuntaa niin se on tärkeää. Pitää löytää laji, joka tuntuu mukavalta. Silloin sitä jaksaa harrastaa pidempään, sanoo Hyrynsalmen vapaa-aikasihteeri Satu Laitinen.

Pienelle kunnalle kuntosalin perustaminen on iso menoerä, mutta se oli ainut mahdollisuus saada kylälle kuntosali, sillä yritystoiminnan kautta siitä ei olisi tullut kannattavaa.

– Ilmaistahan tästä ei voinut tulla, mutta toivotaan, että jatkossa saisimme ylläpitokustannukset katettua pääsylippumaksuilla. Se jää ensimmäisen vuoden jälkeen nähtäväksi mitentässä käy. Kuitenkin kyllä tämä täällä pysyy, kun se kerran on saatu, Laitinen lupaa.

Toivotaan, että jatkossa saisimme ylläpitokustannukset katettua pääsylippumaksuilla.

Satu Laitinen

Kuntalaisaloitteesta alkunsa saanut Hyrynsalmen uusi kuntosali on otettu ilolla vastaan. Sali on auki aamuvarhaisesta iltamyöhään, ja se on varustettu parilla kymmenellä uudenaikaisella laitteella, sekä siellä on huone irtopainojen nostelua ja venyttelyä varten.

Myös kansalaisopistossa kuntosali on myös otettu riemuiten vastaan. Alkuun perustettiin kaksi ikäihmisille tarkoitettua ryhmää, jotka täyttyivät kahdessa päivässä.

– Tämän jälkeen perustettiin kolmas ryhmä, joka sekin täyttyi nopeasti, kertoo Hyrynsalmen vapaa-aikasihteeri Satu Laitinen.

Juoksumatto vetää puoleensa

Hyrynsalmelaista Johanna Kerästä kuntosali auttaa yleiskunnon ylläpitämiseen ja kunnon kohottamiseen. Hän on ensikertalainen kuntosaliharjoittelussa. Erityisesti juoksumatot ja vatsalihaslaite miellyttävät.

Minulle tämä on tärkeää, koska nivelrikon vuoksi lihakset täytyy olla hyvässä kunnossa.

Tarja Kemppainen

– Tällä hetkellä käyn kerran viikossa, sen lisäksi minulla on jumppaa, hiihtoa, juoksua ja sählyä muina lajeina. Ei aika riitä useampaan käyntiin, vakuuttaa Keränen.

Keräsen oppaana kuntosalissa on Tarja Kemppainen. Hän on mukana yhdessä ikäihmisten kuntoryhmässä.

– Kesällä jäin eläkkeelle ja kuntoa on pidettävä yllä, kun ei ole enää raskasta työtä. Kaksi kertaa viikossa käyn ja minulle tämä on tärkeää, koska nivelrikon vuoksi lihakset täytyy olla hyvässä kunnossa. Kuntosalin lisäksi käyn paljon kävelemässä sauvojen kanssa, kertoo Kemppainen.

Lue seuraavaksi