Keskusta: Paikallisille lisää päätösvaltaa kalavesiin

Keskusta vaatii paikallisille enemmän päätösvaltaa kalavesiin. Keskusta jätti tiistaina maa- ja metsätalousvaliokunnalle vastalauseen asiasta.

politiikka
Auringonlasku Tornionjoella
Auringonlaskun aikaan 15.9. Tornionjoella.Pirjo Satta, Ylitornio

Seitsemän vuotta valmisteltu kalastuslaki ei tyydytä keskustaa.

– Keskusta ei halua virkavaltaisuuden ja byrokratian kasvua kalavesille, emmekä omistajaoikeuksien kaventamista. Luotamme paikalliseen päätöksentekoon. Kalatalousalueen tulisi jatkossakin toimia objektiivisena ja osallistavana päätöksentekoelimenä, toteaa keskustan vastalauseen maa- ja metsätalousvaliokunnassa esitellyt lappilainen kansanedustaja Simo Rundgren.

– Olemme kalastuslain uudistuksen päätavoitteista hallituksen kanssa samaa mieltä, mutta emme hyväksy sitä, että lain mukaan paikalliset eivät voi jatkossa vaikuttaa riittävästi omiin kalavesiinsä. Kalastuslain uudistus siirtää valtaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille. Siksi jätimme valiokunnassa mietintöön vastalauseen, Rundgren sanoo.

Tornionjoki ja Inarinjärvi ongelmia

– Laki sortaa kahdessa asiassa erityisesti lappilaisia. En voi ymmärtää sitä, että Inarinjärven osalta tehdään poikkeus ja valtio ottaa tulevaisuudessa kaksikolmasosaa järven hyödystä, kun paikallisille jää vain kolmasosa. Muualla maassa vastaavissa vesistöissä jako on puolet ja puolet, kuten se myös tähän asti on ollut Inarilla.

– Laki jatkaa myös Tornionjoealla valtion perusteetonta oikeutta loheen, vaikka Juha Joonan tutkimus on osoittanut, ettei siihen ole juridista perustetta. Tältä osin laki on muutettava ensi tilassa, Rundgren vaatii.

– Laissa päädytään niin sanotussa verkkorajoituksessa siihen, ettei se koske 67 asteen pohjoispuolista aluetta. Esitimme kuitenkin, että raja voisi olla selkeä poronhoitoalueen raja. Nyt Lapissa jää isoja järviä napapiirin tuntumassa rajan ulkopuolelle.

Keskusta vaatii myös, että lakiin olisi pitänyt säätää parannuksia vaelluskalojen edellytyksiin nousta pohjoisen jokiin lisääntymään.