Hyppää sisältöön

Soini Yle Newsille: Suomessa ei ole liikaa siirtolaisia

Soini on ensimmäinen Ylen englanninkielisten uutisten puoluejohtajien haastattelusarjassa. Hän sanoo muun muassa ihmettelevänsä, miksi työtä hakevat siirtolaiset eivät ole nykyistä kiinnostuneempia Suomesta.

Kuva: Yle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo Yleisradion englanninkielisten uutisten Yle Newsin haastattelussa, että hänen päätöksenä olla viemättä puoluettaan hallitukseen viime vaalien jälkeen johtui EU:n tukipolitiikasta. Viisi viime vuotta ovat osoittaneet hänen olleen oikeassa, Soini sanoi.

– En voinut mennä hallitukseen, joka auttoi pelastamaan isoja ranskalaisia ja saksalaisia pankkeja. Nyt kun vastuu on veronmaksajilla, markkinat eivät ole enää hermostuneita. Nehän saivat rahansa takaisin.

Ongelma ei Soinin mukaan kuitenkaan ole enää yhtä iso, ja perussuomalaiset ovat hänen mukaansa ilman muuta valmiita seuraavaan hallitukseen, jos neuvotteluissa syntyy heille sopiva ohjelma. Hänen mukaansa paras mahdollinen hallituspohja olisi kolme puoluetta neljästä suuresta.

"EU:n pitäisi palata juurilleen"

Soini sanoo olevansa ehdottomasti euroskeptikko. Kysymykseen, miten hän yhdistää perussuomalaisia kannattavien pienyrittäjien tarpeen päästä Euroopan markkinoille ja omat epäilevät kantansa, Soini vastaa, että EU:n tulisi palata juurilleen.

– Se oli vapaakauppaliitto ja yhteisö, jossa maat tekivät taloudellista yhteistyötä. Nyt se yrittää olla Euroopan suurvalta kaikilla tasoilla. Tavoittelen EU:ta, joka olisi nykyistä vähemmän mutta parempaa.

Suomen mahdollisesta erosta EU:sta Soini sanoo, ettei se voi tapahtua ilman kansalaisten ja eduskunnan enemmistön tahtoa. Sellaista ei nyt ole, joten kysymys on teoreettinen, Soini sanoo.

"Sopii tulla töihin"

Siirtolaiskysymyksestä Soini sanoo, ettei Suomessa ole liikaa ulkomaalaisia. Suomihan kuuluu maihin, joissa heitä on vähiten, hän huomauttaa.

– Ne, jotka tulevat tänne avioliiton vuoksi tai vastaavaa, ovat hyvin tervetulleita. Sitähän me suomalaisetkin olemme tehneet sata tai 150 vuotta. Niiden, jotka tekevät työtä ja elättävät itsensä, sopii tulla. Etnisellä taustalla ei ole minulle mitään merkitystä.

Pakolaisista, joiden kotouttamisesta yhteiskunta on vastuussa, Soini sanoo, että Suomi toki ottaa oman osansa sovitusta kansainvälisestä kiintiöstä. Silloin on kuitenkin oltava selvää, kuinka suuren taloudellisen taakan se aiheuttaa, hän lisää.

Siihen, miten Suomesta tehtäisiin houkutteleva maa Soinin kuvailemille ihannesiirtolaisille, hän vastaa, että Suomi on hyvä ja turvallinen maa tehdä työtä, opiskella ja elää. Hän kertoo olevansa hieman kummissaan siitä, ettei nykyistä useampi siirtolainen ole kiinnostunut muuttamaan Suomeen. 

"Äärimielipiteitä vain muutamilla"

Kysymykseen perussuomalaisessa puolueessa mahdollisesti piilevistä rasistisista mielipiteistä Soini sanoo vastanneensa aina samalla tavalla: sytteissä ei puhuta sadoista tuhansista äänestäjistä, kymmenestä tuhannesta jäsenestä ja 1 200 kunnanvaltuutetusta, vaan 2–3 ihmisestä, jotka väittävät olevansa perussuomalaisten kannattajia,

Heistä puolue on hankkiutunut eroon, yhdestä kansanedustajastakin, Soini korostaa. 

Hän myöntää, että johtajana hän on vastuussa kaikesta, mitä puolueessa tapahtuu, mutta painottaa samalla, että vääriä syytöksiä vastaan hän puolustautuu.