Kirkkokin törmäsi alkoholisääntelyyn – Viiniä vain ehtoollisella

Kirkon julkisissa tilaisuuksissa, jumalanpalveluksia lukuunottamatta, ei saa juoda viiniä, sanoo Valvira. Kallion seurakunta olisi halunnut tarjota osallistujille viiniä virrenlaulutilaisuudessa.

Kotimaa
Henkilö pitää virsikirjaa kädessään.
Pentti Palmu / Yle

Helsingin Kallion seurakunnan Alppilan kirkossa on virinnyt idea tarjota virrenlaulutilaisuudessa osallistujille viiniä. Juomaa, joka on yhdistetty kristillisiin tilaisuuksiin jo ammoisista ajoista lähtien.

– Tarkoituksena olisi ollut tarjota yksi lasi viiniä vieraanvaraisuuden symbolina, kertoo Alppilan kirkon toiminnanjohtaja Kari Latvus.

Tilaisuuden järjestäminen törmäsi kuitenkin jo ensi metreillä suomalaiseen lainsäädäntöön, joka tunnetusti suhtautuu nihkeästi nesteisiin, joissa on prosentteja.

– Meille sanottiin heti kättelyssä, että emme saa tilaisuutta markkinoivissa ilmoituksissa puhua mitään viinistä, sanoo toiminnanjohtaja Kari Latvus.

Tässä vaiheessa itse tilaisuuden järjestämistä ei vielä suoralta kädeltä kielletty. Myöhemmin tuli kuitenkin viesti Etelä-Suomen aluehallintovirastolta, että viinin tarjoilu julkisessa tilaisuudessa, vaikka se pidettäisiin kirkossa, saattaisi olla lain vastaista ilman erillistä anniskelulupaa. Aluehallintovirastosta luvattiin kuitenkin vielä tarkistaa asia sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralta, kertaa tapahtumia toiminnanjohtaja Latvus.

Juodaanhan kirkossa ehtoollisviiniäkin

Alppilan kirkossa ollaan hämmästyneitä viranomaisten tiukasta kannasta, sillä juodaanhan viiniä jumalanpalveluksissakin.

Valviran mukaan alkoholilain 58. pykälä kuitenkin kieltää alkoholin nauttimisen huoneistossa, johon on järjestetty julkinen tilaisuus.

– Jos kyseessä on julkinen tilaisuus, johon kuka tahansa voi osallistua, viinitarjoilu tai viinin nauttiminen ilman anniskelulupaa ei ole sallittua. Jos kysessä on tilaisuus, johon kutsutaan henkilökohtaisesti, silloin on kyseessä yksityistilaisuus ja viinitarjoilu vieraille ja viinin nauttiminen on mahdollista, sanoo ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta.

Ehtoollisviiini on Valviran mukaan hyvin erikoinen tapaus. Lain tulkinnan mukaan jumalanpalvelus, jossa nautitaan ehtoollisviiniä ei ole alkoholilain 58. pykälän mukainen tilanne.

Tulkinnassa on lähdetty siitä, että ehtoollisviinin nauttiminen jumalanpalveluksen yhteydessä on maan tapa ja kokoontumislain soveltamisalan ulkopuolella, ja siksi jätetty myös__alkoholilain soveltamisen__ulkopuolelle, Kunnas sanoo.

Poliisi valvoo

Valviralla ja aluehallintovirastoilla ei ole toimivaltaa puuttua sellaisten tilaisuuksien valvontaan, joilla ei ole anniskelulupaa. Tälläisten tilaisuuksien valvonta kuuluu poliisille.

Jos ilman anniskelulupaa olevassa tilaisuudessa tarjoillaan viiniä, niin luupin alle joutuu pääsääntöisesti tilaisuuden järjestäjä, eivät osallistujat. Poliisi kuitenkin vetää viime kädessä käytännön linjan tällaisissa tapauksissa, linjataan Valvirasta.

On se vähän hiuksien halkomista

Alppilan kirkkoväki on pettynyt, kun Virsi ja viini -tilaisuus kirkossa näyttää jäävän toteutumatta, ainakin alkuperäisessä muodossaan.

– Suomessa on nähtävästi vielä pitkä matka kuljettavana viinikulttuurin tiellä. Nyt meillä laki ja alkoholi -yhdistelmä johtaa usein hiusten halkomisen puolelle. Meillä kirkossa on kuitenkin opittu ymmärtämään, että asiat vaativat aikaa muuttuakseen. Ehkä meillä vielä joskus on mahdollista nauttia kirkossa lasi viiniä virsien laulun lomassa, ihan kuten pyhällä maalla pari tuhatta vuotta sitten, tuumii Alppilan kirkon toiminnanjohtaja Kari Latvus.