1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lauma robotteja valmistautuu Ruotsin kuningasparin vierailuun

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia tutustuvat Lappeenrannassa yläkoululaisten ohjelmoimiin robotteihin. Sammonlahden yhdeksäsluokkalaiset ovat ohjelmoineet valmiin käyttöliittymän avulla neljä robottia.

Kotimaan uutiset
robotti ohjelmointi
Lappeenrannan Sammonlahden koulun yhdeksäsluokkalaiset ovat ohjelmoineet robottinsa suurilta osin legoista, ja ne pystyvät muun muassa piirtämään erilaisia kuvioita, tunnistamaan värejä ja sylkemään muovikuulia. Torstaina oppilaat esittelevät työtään Ruotsin kuninkaallisille.

Sammonlahden koulun yhdeksäsluokkalaisten rakentamat robotit piirtelevät lattiaan ja laulavat. Projekti on vaatinut oppilailta paljon itsenäistä ajattelua, luovuutta ja motivaatiota.

Eerika Rantasen ja Pihla Saravirran robotti on nimeltään joko Eevertti tai Eve, tulkintatavasta riippuen. Robotti lauleskelee sujuvasti Ruotsin kansallislaulua ja sylkee laulun päätteeksi neljä muovikuulaa luokkahuoneen perälle.

– Robottia pitää vielä hiukan säätää, mutta kyllä tämä on jo melkein valmis, Eerika Rantanen toteaa.

Pihla Saravirran mukaan robotin ohjaaminen ei ole vaikeaa.

– Käytämme valmista ohjelmaa. Siinä on erilaisia lohkoja. Kirjoitamme ohjelmaan eri arvoja, ja sitten robotti toteuttaa käskyt, Saravirta kertoo.

Kuningaspari tapaa kymmenkunta koululaista

Robert Tammi on puolestaan ohjelmoinut ryhmänsä kanssa robotin piirtämään erilaisia kuvioita lattiaan. Robotti liikkuu lattiaa pitkin, ja sen perään kiinnitetty tussi jättää kulkureitistä jäljen lattiaan.

Yksittäiset käskyt ovat yksinkertaisia, mutta toiston avulla valmiista kuvioista tulee monimutkaisempia.

Robert Tammi

– Yksittäiset käskyt ovat yksinkertaisia, mutta toiston avulla valmiista kuvioista tulee monimutkaisempia, Robert Tammi selittää.

Kuningasparin vierailu on ainutlaatuinen tilaisuus sekä opettajille että oppilaille. Robotteja käyttävät kymmenkunta oppilasta tulevat työskentelemään kuningasparin edessä aivan tavalliseen tapaan. He vastaavat kysymyksiin tarvittaessa.

Rehtori Vesa Raasumaa luottaa oppilaidensa hoitavan vierailun samalla otteella kuin koko projektin.

– Uskoisin, että asia on kuningasparille uusi. On varmasti kiinnostavaa nähdä, miten graafinen ohjelmointi sujuu. Se näyttää sujuvan oppilailta helposti. Kuvaamme vierailun aikana ohjelmointiprosessin eri vaiheet.

Robotteja ei rakenneta frakki päällä

Ryhmät työskentelevät vierailun aikana tietyillä paikoilla, joita kuninkaalliset kiertävät. Työ pysäytetään, jos kuninkaalla tai kuningattarella on kysyttävää. Käytettävä kieli on englanti.

Kouluun on saapunut ohjeet torstain vierailun etiketistä. Kovin tiukkapipoisia pyyntöjä ei ole tullut.

– Vierailun aikaan oppilaat ovat töissä, joten he toimivat aivan tavalliseen tapaan ja voivat olla tavallisessa arkivaatetuksessa. Tällä kertaa jätetään saketit ja frakit pois, rehtori Vesa Raasumaa toteaa.

Projekti on tiiviin yhteistyön tulosta

Sammonlahden koulun oppilaiden robottihankkeessa ovat mukana Saimaan ammattikorkeakoulu Saimia ja LUMA-keskus Saimaa. Opettaja Olli Rissanen on tyytyväinen oppilaiden panokseen.

– Pari ensimmäistä tuntia leikimme. Oppilaat saivat kasan legoja ja kasasivat robotteja. Sitten tutustuimme käyttöliittymään ja ohjelman luonteeseen, Rissanen kertoo.

Saimian koulutuspäällikkö Jouni Könönen muistuttaa, että ohjelmointi on tulossa peruskoulun opetusohjelmaan syksyllä 2016.

– Tämä on ensimmäinen askel siihen suuntaan. Sammonlahden koulu on Saimaan ammattikorkeakoulun kummikoulu. Muut tulevat perässä varmaankin syksyllä.

Lue seuraavaksi