Monen kerrostalon turvallisuus retuperällä – paloposteihin ei aina edes tule vettä

Taloyhtiö luottaa helposti vuosiakin sitten tehtyyn palotarkastukseen, eikä esimerkiksi palopostin toimivuutta ole testattu aikoihin. Lapin pelastuslaitokselta tähdennetään, että taloyhtiöllä on lakisääteinen velvollisuus huolehtia sammutusvälineiden toimivuudesta.

paloposti
Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta
Karoliina Haapakoski / Yle

Kerrostalokiinteisteistöjen omavalvonta ontuu Meri-Lapissa. Osa taloyhtiöistä ei ole vielä tiedostanut lakisääteistä velvollisuuttaan huolehtia esimerkiksi paloturvallisuudesta. Taloyhtiö luottaa helposti vuosiakin sitten tehtyyn palotarkastukseen, eikä ole testannut esimerkiksi palopostin toimivuutta aikoihin.

Kimmo Heikka Tornion Sammutinhuollosta sanoo, että etenkin vanhojen kerrostalojen paloturvallisuus on usein retuperällä. Ongelmaa aiheuttavat pääasiassa rakennuspalopostit, joissa Heikan mukaan on puutteita noin joka kolmannessa. Pahimmillaan palopostit eivät toimi lainkaan.

Niihin ei välttämättä tule vettä ollenkaan. Sulku on mahdollisesti jäänyt esimerkiksi saneerausaikana kiinni, eikä kukaan ole muistanut kokeilla palopostia vuosikausiin.

Kimmo Heikka

– Niihin ei välttämättä tule vettä ollenkaan. Sulku on mahdollisesti jäänyt esimerkiksi saneerausaikana kiinni, eikä kukaan ole muistanut kokeilla palopostia vuosikausiin. Jos se vesi sinne tulee, niin virtaumat voivat olla liian pieniä alkusammutukseen. Lisäksi aika on saattanut haurastuttaa kumiletkut käyttökelvottomiksi, Heikka kuvaa.

Taloyhtiön vastuu on lakisääteinen

Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppelan mukaan Meri-Lapissa palotarkastuksia on keskitetty riskikohteisiin. Kerrostalokiinteistöihin palotarkastuksia tehdään noin kymmenen vuoden välein, joten kiinteistöjen omavalvonta korostuu.

– Tarkastusaika saattaa kuulostaa pitkältä, mutta tässä korostetaan taloyhtiön omaakin vastuuta. Laki velvoittaa, että taloon varatut turvalaitteet ja sammutusvälineistöt tulee huoltaa ja pitää kunnossa. Lakivelvoite ei lähde minnekään, vaikka kohdetta ei käydä tarkastamassa, Soppela tähdentää.