Hyppää sisältöön

Viidakon kätköistä löytyi tuhat vuotta sitten kadonnut kaupunki

Hondurasin viidakko on yksi maailman tutkimattomimpia seutuja. Viidakosta löytyi suuri kaupunkialue, joka näyttää täysin koskemattomalta. Tutkijat eivät tiedä edes nyt löydetyn kulttuurin nimeä.

Löydetty kaupunki sijaitsee Mosquitian rannikon sademetsissä, Hondurasin itäosissa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt Hondurasin sademetsän keskeltä tuntemattomalle kansalle kuuluneen suurkaupungin rauniot. Asiasta kertoo National Geographic -tiedelehti (siirryt toiseen palveluun), jonka toimittaja ja kuvaaja olivat ryhmässä mukana.

Noin kaksi kilometriä laajalta alueelta löydettiin rakennettuja aukioita, maavalleja, asuinrakennuksia sekä pyramidi. Viitteitä on myös kastelukanavista. Maasta pistää esiin yhteensä 52 taiteellisesti muotoiltua kiviesinettä, muun muassa seremoniaistuimia ja säilytysastioita, joissa on esimerkiksi käärmeiden ja korppikotkien kuvia sekä tyyliteltyjä eläinhahmoja.

Eniten tutkijoita hätkähdytti "jaguaari-mies", hahmo, joka on puoliksi ihminen ja jaguaari. Tutkijoiden mukaan patsas voi esittää shamaania, joka on keskellä muodonmuutosta. Toinen vaihtoehto voisi olla esihistoriallisen pallopelin pelaaja.

Kaupungista löydetyt esineet on ajoitettu suunnilleen ajanjaksolle 1 000 - 1 400 jKr.

Tutkijat eivät ryhtyneet minkäänlaisiin kaivauksiin. He tyytyivät kartoittamaan maan pinnalla näkyvät esineet ja rakennelmat. Maahan uponneena lienee vielä runsaasti esineistöä.

Keitä he olivat?

Kadonneessa kaupungissa Mosquitian sademetsässä elänyt kansa on tutkijoille täysi mysteeri. Kaupungille ei edes ole nimeä. Keski-Amerikan maya-kulttuuria sen sijaan on tutkittu perusteellisesti.

Hondurasissa on elänyt legenda mystisestä Ciudad Blancasta, "valkoisesta kaupungista" tai "Apinajumalan kaupungista".

Löydön jälkeen tutkijat eivät enää usko Ciudad Blancaan. He arvelevat, että viidakon kätkössä voi olla useitakin kadonneita kaupunkeja, jotka muodostavat paljon enemmän kuin legenda antaa ymmärtää. Kyseessä olisi kokonaan unohdettu kulttuuri.

Tutkijoita innostaa myös havainto, ettei kaupunkia ole ilmeisesti millään tavalla aikojen saatossa ryöstetty, vaan alkuperäiset esineet ovat tallella.

Viidakon tuho uhkaa löytöä

Ciudad Blancan legenda oli alkusyynä viidakossa suoritetulle etsinnälle. Vuonna 2012 tutkijat kartoittivat viidakkoaluetta lentokoneesta. Ensimmäiset viitteet kaupunkirakenteista löydettiin ilmakuvista.

Kaupungin sijainti oli äärimmäisen vaikea. Kyseinen viidakkoalue oli täysin koskematon, jopa siinä määrin, että tutkijat arvelivat seudun eläinten näkevän ihmisen nyt ensimmäistä kertaa aikoihin.

Löytöpaikkaa ympäröivät jyrkkärinteiset vuoret ja kulkua vaikeuttavat joet ja suot. Kyseessä on yksi harvoista alueista maapallolla, jota ei ole tieteellisesti tutkittu.

Vaikka kaupunki on syvällä viidakossa, ihmisen vaikutus lähestyy sitä. Laittomat avohakkuut ovat jo noin 20 kilometrin päässä kaupungista.

Valtavia alueita neitseellistä sademetsää hakataan ja poltetaan, ja seutu muutetaan lihakarjan laidunmaaksi. Naudanlihaa myydään yhdysvaltalaisille pikaruokaketjuille.

Tutkijat pelkäävät, että jos hakkuut ulottuvat kaupungin lähelle, merkitsisi se tuhoa ainutlaatuiselle historialliselle löydölle.

Hondurasin viranomaiset vakuuttavat haluaan säilyttää kohteen, mutta toivovat ulkomaista apua. Köyhällä Keski-Amerikan maalla ei itsellään ole voimia hoitaa ja tutkia aluetta.