1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Raju tulivuorenpurkaus ajanut tuhansia evakkoon Chilessä – video

Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan Etelä-Chilessä sijaitsevan Villarrica-tulivuoren purkausta. Tulivuori syöksi laavaa ja vulkaanisia kaasuja korkealle taivaalle.

Ulkomaat
Purkautuva Villarrica-tulivuori.
Purkautuva Villarrica-tulivuori 3. maaliskuuta.Francisco Negroni / EPA
Etelä-Chilessä sijaitseva Villarrica-tulivuori purkautuu näyttävästi.
Etelä-Chilessä purkautuva Villarrica-tulivuori syöksi tiistaina aamuyöllä laavaa ja vulkaanisia kaasuja silminnäkijöiden mukaan mahdollisesti jopa kilometrien korkeuteen.

Etelä-Chilessä sijaitseva Villarrica-tulivuori purkautui rajusti tiistaina aamuyöllä paikallista aikaa. Viranomaiset evakuoivat läheisistä kylistä ja kaupungeista yli 3 000 ihmistä.

Noin 2 800 metriä korkea ja 750 kilometriä pääkaupunki Santiagosta sijaitseva tulivuori on yksi Chilen ja Etelä-Amerikan aktiivisimpia.

Tulivuoren aktiivisuus lisääntyi helmikuun alussa ja kuun puolessa välissä 500 metriä korkea vulkaanisten kaasujen patsas purkautui kraatterista.

Sunnuntai-iltana paikallista aikaa tulivuori alkoi syöstä laavaa ja vulkaanista ainetta. Viranomaiset nostivat varoitustasoa alueella ja varoittivat, että jopa 9 000 ihmistä saatettaisiin joutua evakuoimaan purkauksen tieltä.

Aamuyöllä tiistaina purkaus kiihtyi niin, että varoitustaso nostettiin korkeimmalle tasolle ja evakuoinnit aloitettiin. Purkaus näytti rauhoittuneen huomattavasti auringon noustua, eikä näkyviä merkkejä purkauksesta enää ollut. Alueelle johtavat tiet on kuitenkin edelleen suljettu.

"Oranssi hehku ulottui kilometrien korkeuteen"

Purkautuva Villarrica-tulivuori.
Purkautuva Villarrica-tulivuori 3. maaliskuuta.Ariel Marinkovic / EPA

– Kuulimme räjähdyksen ja voimakas ääni jatkui. Menimme ulos katsomaan, mitä tapahtui ja pilvisellä taivaalla näkyi kirkas oranssi hehku. Hehku ulottui kilometrien korkeuteen, uutistoimisto Reutersin haastattelema paikallinen asukas kertoi.

Alueelta evakuoitu turisti kertoi Reutersille, että räjähdys oli niin voimakas, että he tunsivat sen aiheuttaman tärinän.

Chilen hallitus sekä pelastusviranomaisten ja armeijan edustajat kokoontuivat hätäkokoukseen Santiagossa tiistaiaamuna keskustellakseen tilanteesta. Maan sisäministerin mukaan alueelle oli saapumassa vulkanologeja tutkimaan tilannetta.

Villarrica purkautui viimeksi vuonna 2000. Edellinen raju purkaus tapahtui vuonna 1971, ja tuolloin tulivuoren syöksemät myrkylliset kaasut surmasivat ainakin 15 ihmistä.

Villarricasta vähän etelään sijaitseva Puyehue-tulivuori purkautui vuonna 2011 ja sen ilmaan syöksemä kaasupilvi häiritsi lentoliikennettä Chilen naapurimaissa kuukausien ajan. Vaikutus ulottui sitäkin kauemmas. Tuhkapilvi eteni muutaman päivän aikana yli 10 000 kilometriä ja lentoliikenne pysähtyi osin aina Australiassa ja Etelä-Afrikassa saakka.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi