Hilpeä ooppera ja operetti eivät riitä Savonlinnan Oopperajuhlilla – Boris Godunovin synkkä tarina myy hyvin

Savonlinnan Oopperajuhlien ensi kesän teoksista juhlien oma uutuustuotanto on kirinyt lipunmyynnin kärkeen. Vaikka ennakkomyynti viime kesänä alkoi vierailevien "Iloinen leski" ja "Figaron häät" -tuotantojen tahdissa, määrä tempon nyt Matti Salmisen tähdittämä Boris Godunov.

kulttuuri
Tsaari Boris Godunov valtansa kultaisessa häkissä Olavinlinnan näyttämön pienoismallissa.
Tsaari Boris Godunov valtansa kultaisessa häkissä Olavinlinnan näyttämön pienoismallissa. Yle / Paavo Koponen

Ensi kesänä Savonlinnan Oopperajuhlilla on kaiken kaikkiaan 25 oopperaesitystä. Omat teokset ovat Boris Godunov, Tosca ja La traviata. Vierailijat esittävät Iloisen lesken ja Figaron häät.

Lisäksi Olavinlinnassa kuullaan Sibeliuksen juhlakonsertti ja Sonata Arctica yhtyeen rock-konsertti. Kerimäen kirkossa esitetään Haydnin ”Luominen”. Savonlinnasali on Timo Mustakallio -laulukilpailun ja lasten Taikahuilun näyttämönä. Pelkästään oopperalippuja on myynnissä 55 tuhatta. Eri teosten menekki on melko tasaista.

– Tietysti me ollaan äärimmäisen iloisia siitä, että vaikka meillä on hyvin attraktiivisia vierailijoita, Dresdenin Semperoper ja Wienin Folksoper tänä kesänä, niin siitä huolimatta, sen verran voin raottaa noita ennakkomyyntejä, että noin näytöskohtaisesti tämä meidän uutuustuotanto Boris Godunov on kiinnostanut eniten, iloitsee Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen Johtaja Jorma Silvasti.

Muutenkin juhlien lipunmyynti ja oma rahoitus on järjestyksessä. Julkisen tuen osuus budjetista on hyvin kohtuullinen.

– Meillähän semmoinen kirjoittamaton tavoite on aina, että vuodenvaihteeseen pitäisi 50 % lippubudjetista olla kasassa. Ja asiakkaat eivät pettäneet tänäkään talvena. Yli 80 % on se kuuluisa Savonlinnan omarahoitusosuus ja pääsyliput muistaakseni noin 73 % siitä. Se on tietääkseni maailmaennätys oopperajuhlien joukossa. Kyllähän tässä haastetta on, Silvasti huokaa.

Opiskelijat oopperatöissä

Savonlinnassa hyvin suuri osa oopperoiden lavastuksesta, puvustuksesta ja tarpeistosta syntyy yhteistyössä oppilaitosten kansa. Esimerkiksi Boris Godunovin lavasteet rakennetaan Savonlinna ammatti- ja aikuisopiston Artemiassa.

– Yhteistyöllä on jo pitkä historia, ainakin viisitoista vuotta. Saamme opiskella vähä kaikkea, puu-, metalli- ja tekstiilitöitä. Nyt saamme ensi kertaa kullata 200 neliömetriä, kertoo lehtori Anne Peltonen näyttämön pienoismallin äärellä.

– Tätä juhlien ja oppilaitoksen yhteistyötä oopperoiden lavastajat ja ohjaajatkin kiittelevät. Meille on puolestaan tärkeää, että saamme auttaa nuoria eteenpäin heidän omalla alallaan, vahvistaa Jorma Silvasti.