1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Netanjahu kiistellyssä puheessaan USA:n kongressissa: Iran on uhka koko maailmalle

Israelin pääministeri vertasi Iranin ydinohjelman uhkaa Vanhan testamentin Esterin kirjassa kuvailtuun salaliittoon.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui Washingtonissa 2. maaliskuuta. Kuva: MArk Wilson / AFP / Lehtikuva

Yhdysvalloissa vierailulla oleva Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on rinnastanut Iranin ydinohjelman Raamatun Vanhan testamentin Esterin kirjassa kuvailtuun salaliittoon juutalaisten tuhoamiseksi. Netanjahun mukaan Iran pyrkii nyt samaan.

Netanjahun mukaan Iranin johto ei ole uhka pelkästään juutalaisille, vaan se on uhka koko maailmalle. Hänen mielestään ehdotettu sopimus ydinkiistan ratkaisemiseksi ei estäisi Irania hankkimasta ydinaseita. Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan ehdotettu sopimus jäädyttäisi aluksi Iranin ydinohjelman, mutta antaisi myöhemmin maalle oikeuden kehittää ohjelmaa vähitellen.

– Meidän on turha laskea sen varaan, että Iran muuttaisi käytöstään myönnytyksiä saadessaan. Jos Iran haluaa tulla kohdelluksi tavallisena maana, sen on syytä ryhtyä käyttäytymään tavallisen maan tapaan.

Israelin pääministerin mielestä Iran säilyy uhkana Yhdysvalloille, vaikka se nyt toimiikin Isis-äärijärjestöä vastaan.

– Isisin päihittäminen samalla, kun Iranille sallitaan ydinaseet olisi sama asia kuin voittaisi taistelun, mutta häviäisi sodan.

Netanjahu harmitteli puheensa aluksi sitä, että hänen esiintymisensä kongressin edessä on tulkittu poliittiseksi.

– Se ei ollut koskaan tarkoitus, Netanjahu vakuutti ja kiitti presidentti Barack Obamaa tämän Israelille antamasta tuesta.

Presidentti Obama on ollut närkästynyt siitä, että kongressin molempia kamareita hallitsevat republikaanit kutsuivat omin päin Netanjahun vierailulle. Obaman neuvonantaja on varoittanut, että Netanjahun puhe kongressin edessä voi olla tuhoisa Yhdysvaltain ja Israelin suhteille.

Obama kertoi Netanjahun puheen jälkeen, ettei kuunnellut sitä. Näkemänsä puhetekstin perusteella Obama sanoi, ettei siinä ollut mitään uutta.