"Aina ei tarvita sanoja" – pojat ilmaisevat itseään elektronisen musiikin ja parkourin avulla

Kangasalla järjestettävä Jätkien juttuja -tapahtumakokonaisuus keskittyy nuorten miesten hyvinvoinnin tukemiseen taiteen keinoin. Tapa ilmaista omia ajatuksia voi löytyä vaikkapa elektronisesta musiikista.

kulttuuri
Alpo Nummelin näyttää elektronisen musiikin työpajaan osallistuville äänipöytää
Kaisu Jansson / Yle

Kirjasto mielletään usein hiirenhiljaiseksi paikaksi, mutta nyt Kangasalan kirjaston Harjula-salista kuuluu kummia. Tai siis elektronista musiikkia. Äänitaiteilija ja muusikko Alpo Nummelinin vetämässä työpajassa nuoret miehet pääsevät kokeilemaan erilaisia tapoja tuottaa koneellista ääntä.

Äänipöydän napit viuhuvat, kun Jimi Ingalsuo polkee rytmiä ja vinguttaa muita ääniä. Kolmella pajaan osallistuvalla nuorukaisella ei ole aiempaa kokemusta elektronisen musiikin tekemisestä, mutta se ei haittaa.

– Työpaja on osa Jätkien juttuja – tosimiesten taidetta -tapahtuman ohjelmaa. Täällä tehdään hyvässä hengessä kavereiden kanssa musiikkia, pajaa vetävä Nummelin kertoo.

Kolmen päivän aikana 13–17-vuotiaat nuoret pääsevät kokeilemaan musiikin tekemisen lisäksi valotaidetta ja parkouria. Perjantaina Kangasala-talossa nähdään miesten tarinoita monitaiteellisissa teoksissa Katiska ja Ketjureaktio. Tapahtuma huipentuu lauantaina taidekasvatuksen ammattilaisille suunnattuun seminaariin Kangasala-talossa.

Tampereen taidekasvatusyhdityksen järjestämän tapahtumakokonaisuuden taiteellinen johtaja Raisa Foster on huomannut, että nuoret miehet voivat löytää taiteesta tavan ilmaista itseään ja käsitellä tunteitaan.

– Aina ei tarvita sanoja, vaan voidaan sanattomasti tanssin, elektronisen musiikin tai jonkun muun taiteen muodon avulla ilmaista itseään.

Teemu Mäki on kuohuttanut etukäteen

– Tapahtumakokonaisuus on herättänyt paljon kiinnostusta, mutta ennakkoilmoittautumisten perusteella nuoret ovat lähteneet mukaan työpajoihin vähän nihkeästi. Puolestaan lauantain seminaari on vetänyt ihmisiä enemmän kuin odotimme, Foster sanoo.

Aina ei tarvita sanoja, vaan voidaan sanattomasti tanssin, elektronisen musiikin tai jonkun muun taiteen avulla ilmaista itseään.

Raisa Foster

Taide & tasa-arvo -seminaari joutui ankaran arvostelun kohteeksi sosiaalisessa mediassa ohjelman julkistamisen jälkeen. Tilaisuudessa puhuva taiteilija Teemu Mäki ei ole kriitikoiden mukaan tervetullut tapahtumaan. Sosiaalisessa mediassa on puuhattu myös Mäen vastaista mielenosoitusta Kangasala-talon edustalle.

Tampereen taidekasvatusyhdistys ja Kangasala-talo ovat ottaneet huomioon vihamielisen kirjoittelun verkossa, mutta Kangasala-talon toimitusjohtaja Timo Kotilainen ei ota tarkemmin kantaa lauantain mahdollisiin turvajärjestelyihin.

Jätkien juttuja -tapahtuma 3.3.–7.3.2015 Kangasalla.