Kiivas väittely kirkon asemasta Ajankohtaisessa kakkosessa

Uskontotieteilijä Hannele Lehto ja Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo ottivat mittaa toisistaan Ajankohtaisen lähetyksessä tiistai-iltana. Kaksikon näkemykset kirkon oikeudesta valtiolliseen eritysasemaan ja kirkollisveroon olivat täysin vastakkaisia.

Kotimaa
Hannele Lehto ja Teemu Laajasalo istuvat studiossa
Ajankohtaisen kakkosen studiossa dosentti Hannele Lehto ja kirkkoherra Teemu Laajasalo. Haastattelijana Salla Paajanen.Yle / Kati Laukkanen

Kallion seurakunnan jäsenmäärä putosi viime vuonna alle kriittisen 50%:n rajan.

– Vois sanoo, että meillä on aika sisuuntuneet tunnelmat , kommentoi Kallion paimen, Yle Leaks -satiiristakin tuttu Teemu Laajasalo. – Prosentti on 49,94 ja se vie siihen että jokaisella ihmisellä on väliä. Ehkä kokemus on kuitenkin se, että ei ole mitään hallitsematonta. Meidän täytyy tehdä vain tiettyjä asioita vielä paremmin.

"Kirkon erityisasema loukkaa ihmisoikeuksia"

Ärhäkäksi uskontokriitikoksi osoittautunut uskontosemiotiikan dosentti Hannele Lehto totesi, että evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon erityisasema loukkaa uskonnonvapautta ja ihmisoikeuksia.

– Jos lähdetään siitä, että etiikan pohjana on ihmisoikeudet, niin silloin tällaiselle suosituimmuusasemalle ei ole perusteita, ja siinä loukataan näitä oikeuksia, tykitti Lehto.

– Haluaisin sellaisen maan, jossa toteutettaisiin uskonnonvapautta oikeasti kaikin tavoin, niin että lainsäädäntö harmonisoitaisiin ja kaikki käytännöt kouluissa, päiväkodeissa, jopa presidentin puheessa, jossa toivotetaan vain yhden jumalan siunausta, muutettaisiin, ja tulisi oikeasti uskonnonvapautta toteuttava valtio, jatkoi Lehto.

– Hannele edustaa negatiivista uskonnonvapautta, kuittasi Laajasalo. – Ensisijaisesati lainsäätäjän intressissä on positiivisen uskonnonvapauden takaaminen, sen että ihmillä on mahdollisuus julkisesti tunnustaa omaa uskontoa. Siihen ei sovi sellainen ajatus, että me lähtökohtaisesti rydymme puhdistamaan jotain.

Lehto vastasi napakasti, että hän edustaa nimenomaan positiivista uskonnonvapautta, jota hän perusteli uskontojen tasa-arvolla.

– Kaikkien uskontojen pitäisi olla samanarvoisia ja samanvertaisia lain edessä ja valtiossa, sanoi Lehto – Silloin kaikki uskonnolliset yhydskunnat kuuluisivat yhdistyslain piiriin ja voisivat kerätä jäsenmaksuja. Se olisi se ratkaisu, ja jos ei halua kuulua mihinkään uskontoon, niin voi olla ulkopuolella.

Verotusoikeus kaikille uskontokunnille?

Laajasalo puolusti kirkon erityisasemaa, mutta väläytti sitä mahdollisuutta, että muutkin uskontokunnat voisivat kerätä jäsenmaksuja verotuksen kautta.

– Jos me koetaan, että esimerkiksi kirkollisvero on ongelma – sehän on vain tapa kerätä jäsenmaksu yli 4 miljoonalta ihmiseltä – niin kyllä mä ajattelen, että olisi järkevää keskustella siitä, olisiko tää kaikilla muillakin mahdollista, jopa katolisella kirkolla tai jopa vapaa-ajattelijoiden liitolla, sen sijaan että me lähdettäis siitä ajatuksesta, että jollain on jotain, mikä pitää puhdistaa pois, ehdotti Laajasalo sypäkässä väittelyssä.