Päätoimittajalta: Ylen linja vaaleissa on avoimuus

Avoimuus tarkoittaa sitä, että voimme edellyttää puolueilta huolella mietittyjä vastauksia suomalaisten mielestä tärkeimpiin kysymyksiin, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Kotimaa
Atte Jääskeläinen
Atte JääskeläinenYle

Valmistauduimme eduskuntavaaleihin tutkimalla, mitä teemoja suomalaiset pitävät näissä vaaleissa tärkeimpinä. Tuloksista seuloitui kärkeen viiden T:n lista: Talous, työ, terveys, turvallisuus ja tulevaisuus. Näiden teemojen takaa löytyy joukko poliittisia valintoja, joihin äänestäjät haluavat kuulla puolueiden kannat.

Miten me Ylessä voimme parhaiten varmistaa, että kannat tulevat esiin vaalitaistelun ja -väittelyiden kiihkeässä tuoksinassa, erityisesti suorissa radio- ja televisio-ohjelmissa?

Vastauksemme tiivistyy yhteen sanaan, jonka taakse kätkeytyy henkinen kumous tavassa valmistella vaaliohjelmia. Sana on avoimuus. Mitä jos kertoisimme avoimesti etukäteen, mitä aiomme tehdä?

Avoimuuden ajatus oli aluksi meille itsellemmekin vaikea. Muistelemme Ylessä edelleen ihaillen ja kaiholla vuoden 1987 vaalien tenttejä, joissa Leif Salmén ja Pekka Oksala kyselivät studiossa kysymyksiä, joihin he itse kyllä tiesivät vastaukset, poliitikot harvemmin.

Mitä ohjelmista tulee, jos yleisö saa etukäteen tietää mitä studiossa tapahtuu? Muuttuuko journalismi hampaattomaksi, jos kerromme mitä teemme ja miten sen teemme?

Ei, näin ei käy jos ajattelemme loppuun asti. Avoimuus tarkoittaa päinvastoin sitä, että voimme edellyttää puolueilta huolella mietittyjä vastauksia suomalaisten mielestä tärkeimpiin kysymyksiin.

Lopulta journalismilla on mahdollisuus olla tiukkaa juuri niissä asioissa, joissa siitä on äänestäjälle hyötyä: Onko tämä linja kestävä, mihin arvovalintaan se perustuu, miten se eroaa muiden puolueiden linjasta ja mihin se Suomen vie?

Seuraava eduskunta tekee suuria päätöksiä. Miten ihmisarvoinen vanhuus turvataan, kun julkisia menoja on säästettävä? Entä lasten ja nuorten koulutus? Miten Suomi saadaan uudelleen kasvuun? Keneltä säästetään, kun pakko on säästää?

Miten maahanmuuttoon suhtaudutaan? Entä jo maahan muuttaneisiin? Miten Suomi varautuu uudelleen aggressiiviseksi muuttuneeseen Venäjään?

Millaisiin arvoihin päätökset perustuvat? Millaisen hallituksen Suomi saa vaalien jälkeen?

Kansanvallan tukeminen on Ylen tehtävistä tärkein. Tehtävä ei ole nykyisessä media- ja asenneympäristössä ihan yksinkertainen. Koko kansa ei enää kokoonnu yksittäisen ohjelman äärelle.

Sisällön pitää olla sellainen, että se tarjoaa valintojen kannalta olennaista tietoa, tuottaa oivalluksia ja muistijälkiä. Sisältö on myös tarjottava siellä missä suomalaiset haluavat sitä seurata.

Yle tarjoaa taustatietoa vaaleihin nyt laajemmin kuin koskaan. Meillä on Vaaligalleria, jota varten on kutsuttu kahdeksaan studioon ympäri Suomen haastateltavaksi kaikki yli 2 000 kansanedustajaehdokasta.

“Hanke on ilmiömäisen kunnianhimoinen”, hehkutti Euroopan yleisradioliiton digijohtaja Mike Mullane: “En ole nähnyt missään Euroopassa vielä tämän luokan vaalisatsausta. Tämä on fantastinen projekti”

Meillä on myös jo Eurovaaleissa kokeiltu malli, jossa illan television puheenjohtajatentti on laajentunut kokonaiseksi puoluepäiväksi. Puolueen linjaa ruoditaan nyt jo aamusta asti, ja mukana päivässä ovat aamu-tv, radion ajankohtaisohjelmat ja alueradiot.

Avaamme vaaleihin verkkopalvelun, jossa voi jo etukäteen ennakoida Ylen tekemisiä ja seurata puolueiden kantoja. Avoimuus tarjoaa sekä etu- että jälkikäteen, sekä puolueille että äänestäjille, mahdollisuuden haastaa toisiaan ja myös meitä toimittajia.

Avoimuuden linja vaaleissa on meille journalisteille tuore ja mehevä, mutta myös vaativa. Ylen linjana on siis vakavasti yrittää avata tulevaisuuden keskeisiä kysymyksiä silloin, kun kansalla on mahdollisuus valtaansa käyttää.

Näin olemme täyttämässä tärkeintä tehtäväämme, kansanvallan tukemista.

Atte Jääskeläinen
Johtaja, vastaava päätoimittaja
Yle, Uutis- ja ajankohtaistoiminta