Indonesia aikeissa teloittaa kaksi australialaista

Teloitusryhmä odottaa kahta australialaista, jotka on tuomittu vakavista huumerikoksista. Indonesiaa painostetaan luopumaan kuolemantuomioista, mutta toiveet lienevät turhia.

Indonesian poliisin erikoisjoukkoja vartioimassa, kun kuolemaantuomittuja Andrew Chania ja Myuran Sukumarania siirretään lautalla Nusakambangan vankilasaarelle. Kuva: Epa / Mast Irham

Indonesian viranomaiset aikovat teloittaa kolmen vuorokauden kuluessa kaksi australialaista huumerikollista. Kuolemantuomio nostattaa vastalauseita niin Australiasta kuin muualtakin.

Myuran Sukumaran ja Andrew Chan otettiin kiinni vuonna 2005. Heidän todettiin johtaneen Bali Nine -nimistä huumerinkiä, joka yritti salakuljettaa Australiaan yhdeksän kiloa heroiinia.

Miehet on siirretty Balin Kerobokanin vankilasta Nusakambanganin saarelle, missä teloitukset on määrä panna toimeen. Paikalla on yhdeksän muutakin kuolemaantuomittua, jotka ovat kotosin Indonesiasta, Filippiineiltä, Ghanasta, Nigeriasta, Ranskasta ja Brasiliasta Teloitukset on määrä panna toimeen ampumalla.

Indonesia ei teloittanut huumerikollisia viiteen vuoteen, mutta teloitukset aloitettiin uudelleen vuonna 2013.

Indonesia on kovan kansainvälisen painostuksen kohteena, jotta se luopuisi kuolmentuomioista.

Australian pääministeri Tony Abbott sanoo yrittävänsä vielä vaikuttaa Indonesian johtoon miesten kuolemantuomion perumiseksi. Hän totesi kuitenkin samalla, ettei halua antaa turhia toiveita.